KCK tutuklusu ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle’ye Yargıtay kötü bir sürpriz yaptı ve milletvekili adaylık sürecini sona erdiren bir karara imza attı. Diyarbakır’dan milletvekili seçilmesine kesin gözüyle bakılan Dicle’nin örgüt propagandasından aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezası Yargıtay’ca onandı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, Bağımsız Milletvekili adayı Hatip Dicle'nin, ''Silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezasını onamasının ardından, Hatip Dicle'ye milletvekilliği yolu kapandı.

Yargıtay'ın onama kararının ardından Dicle'nin adı oy pusulalarında kalacak, ancak seçildiği takdirde milletvekili olamayacak.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 31 Mart 2008 tarihinde Dicle hakkında, ''Terör örgütü propagandasını yaptığı'' iddiasıyla dava açmış, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de Hatip Dicle'yi, 1 yıl 8 ay hapse mahkum etmişti.

Hatip Dicle'nin cezasının onandığına ilişkin Yargıtay kararı Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderilecek. YSK, bağımsız milletvekili adayı olarak oy pusulalarında yer alan Dicle'nin adını pusuladan çıkarmayacak, ancak Dicle seçildiği takdirde milletvekili olamayacak.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Dicle, 23 Ekim 2007 tarihinde bir ajansa yaptığı açıklamada, “Bu ateşkes fiilen geçersiz hale geldi. Ordunun operasyonları durmadığı takdirde onlar da meşru müdafaa haklarını kullanırlar, çatışmalar bu şekilde bugüne kadar geldi...” demişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Dicle’yi “Terör örgütü propagandası yapma” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm etti. Yargıtay kararı, nisan ayında onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, karar düzeltme başvurusunu 11 Mayıs’ta reddedince, Dicle’nin mahkûmiyet kararı kesinleşmiş oldu. Kararın kesinleşmesinden önce Dicle, milletvekili adaylığı için YSK’ya başvurmuştu.

NE DEDİLER

Dicle’nin avukatı Fethi Gümüş, “Hukuken milletvekili seçilmesine hiçbir engel yok” dedi. BDP’li vekil Hasip Kaplan ise, “Bu siyasi bir komplo” diyerek, Başbakan ve partisi AKP’nin kendilerini durduramayacağını söyledi.

PEKİ ŞİMDİ NE YAPILACAK?

Dicle’nin avukatı Fethi Gümüş, karardan haberlerinin olmadığını ve Diyarbakır’dan verilmiş bir karar olmadığını kaydettikten sonra, “Doğru olmuş olsa bile onun milletvekilliğine engel bir durum olmaz” dedi. Yüksek Seçim Kurulu’nun Dicle’nin adaylığını daha önce kabul ettiğini hatırlatan Gümüş, “Kendisi milletvekili olarak seçilecek” diye vurguladı. Böyle bir ceza söz konusu olmuş olsa bile ancak Meclis’e girdikten sonra dokunulmazlığını kaldırılması suretiyle karar verilebileceğini ifade eden Gümüş, “Hukuken milletvekili seçilmesine engel değildir” dedi.

KAPLAN: TEZGÂHLARA KARŞI HERKES UYANIK OLMALI

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Şimdi seçime iki-üç gün kala ve sonra da bu tür komplolar, tezgahlar ve hukuk dışılıklara karşı herkesin uyanık olması gerekiyor” diyerek, pek de şaşırmadıklarını ima etti. Halkın iradesine saygısı olmayan her türlü tezgaha karşı uyanık olmak gerektiğini söyleyen Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “bakalım bunlar seçilebilecek mi” mealindeki açıklamasına da şöyle yanıt verdi: “Ne yaparsa yapsın, ne kadar kanunsuz ve hukuksuz iş yaparsa yapsın, Meclis’e grup olarak gireceğiz ve Meclis’te belirleyici güç olacağız” dedi.

AKP’NİN HUKUKÇU MİLLETVEKİLLERİ SAVCILARA YOL GÖSTERİYOR

“Ne Başbakan, ne de partisi, hiçbir güç bunu durduramaz” diyen Kaplan, AKP’ye yakın medya ile AKP’li “hukukçu milletvekillerine” de işaret ederek, “AKP’nin hukukçu milletvekilleri resmen savcılara yol gösteriyor. Yani burada sandığa güvenmeyenlerin, sandık dışı yollara yönelmesi demokrasinin ayıbıdır” tepkisinde bulundu.

SİYASİ BİR KOMPLO

Dicle’ye verilen cezayı “siyasi bir komplo” olarak değerlendiren Kaplan, seçime girişini engelleyip engellemeyeceği konusunda “YSK kararı olmadan hiçbir şey konuşulamaz” dedi. Kaplan, davayı uluslararası yargıya taşıyacaklarını ifade ederken, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na kadar götürebiliriz” şeklinde konuştu.

DEMOKRAT HABER