NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, 'geri çekilme' konusuna dair açıklamalarda bulundu.  PKK üyelerinin sınır dışına çıkmasını isteyen PKK lideri Abdullah Öcalan’a örgütün karşı gelmeyeceğini düşündüğünü söyleyen Akdoğan ve Öcalan'ın mitolojik bir figür olduğunu da söyledi.

"ÖCALAN'IN MESAJI ÇOK NET"

Akdoğan, “Abdullah Öcalan’ın Nevruz'da okunan mektubunda verdiği mesajlar çok net. Artık silahlara veda edilmesi gerektiğini söylüyor. Sürecin bu aşamasında Türkiye'yi terk etmeleri gerektiği konuşuluyor. Öcalan, ülkeyi terk etmelerine yönelik yeni bir mektup da yazmıştı. Anlaşılan o mektup yerine ulaşmış. Silahlı unsurların bir an önce Türkiye'yi terk etmesi gerekiyor," diye konuştu.

Yalçın Akdoğan, Abdullah Öcalan’ın video mesaj verip veremeyeceği konusundaki bir soruyu “Böyle bir şey olamaz. Mektupları okundu, ne söyleyecekse BDP’lilere de söyledi. Kandil’e de iletmiş oldu" şeklinde yanıtladı.

"NİHAİ AMAÇ SİLAHLARIN BIRAKILMASI"

Nihai amacın silahların bırakılması olduğunu söyleyen Akdoğan, "Örgüt üyelerinin 'Ben silahı bıraktım' demesi yeterli olmaz. Ortada çok ciddi bir silah potansiyeli var. Günü geldiğinde istihbarat birimlerinin teknik olarak çalışması gereken bir durumdur. Suça bulaşmamış olanlarının dönmelerinde bir sıkıntı yok. Mevcut 'Eve Dönüş Yasası' da belli bir düzenleme ortaya koyuyor. Onun dışında birileri başka bir ülkeye gitmek mi ister, bu bizimle alakalı bir konu değil. Kendilerinin vereceği bir karar" diye konuştu.

"ÖRGÜTÜN ÖCALAN'A KARŞI GELMEYECEĞİNİ DĞÜŞÜNÜYORUM"

PKK’lilerin kısa sürede Türkiye’yi terk etmeleri gerektiğini savunan Yalçın Akdoğan, 'İstihbarat örgütümüz, bu görüşmeyi yapanlar elbette birtakım takvimler üzerinden çalışıyorlardır. Ama bizim 'şu tarihte illa bu olmalıdır' gibi bir tarih telaffuz etmemiz çok doğru değil. Uzun zamana yaymadan, kısa vadede aşılması gereken bir aşamadır' dedi.

PKK üyelerinin sınır dışına çıkmasını isteyen Abdullah Öcalan’a örgütün karşı gelmeyeceğini düşündüğünü belirten Yalçın Akdoğan,'Kandil’den çatlak bir ses çıkacağını, Öcalan’ı boşa düşürecek bir hamle yapacaklarını düşünmüyorum. Daha sürecin belki başka aşamalarında işi yokuşa sürme şeyleri deneyebilirler ama bu süreçte verilen mesaj çok net" diye konuştu.

"PKK'NİN MİTOLOJİK FİGÜRÜ"

PKK gibi örgütlerde liderin önemli bir figür olduğunu söyleyen Akdoğan, "PKK üzerinde bir mitolojik bir figürü kendileri ürettiler. Kandil, PKK’nın Avrupa kanadı ve BDP farklı unsurlar üzerinden söz söyleme kapasitesine sahip olan bir kişinin olması, bu süreçte bir avantaj olarak da değerlendirilebilir. Bunu yanlış bir yerde konumlandırmak, sanki Kürtlerin temsilcisi ve lideri gibi konumlandırmak son derece yanlış olur. Ayrıca bu işin sonucunda terör örgütü, terörist vasfı ortadan kaldırmış olmayacak. Öz savunma birlikleri gibi sisteme eklemlenecekler gibi böyle bir şey söz konusu değil. Silahları bırakacaklar, ondan sonra normalleşme süreci yaşanacak" diye konuştu.