Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in Kobani'ye yönelik saldırıları sürerken ve IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon ve Kobani ile sınır komşusu olan Türkiye saldırılar karşısındaki sessizliğini korurken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan ilginç bir açıklama geldi. IŞİD saldırıları dolayısıyla Türkiye'ye göç eden Suriyeli Kürtleri işaret eden Akdoğan, "Suriye Kürtlerinin Türkiye'nin doğal müttefiki olduğunu" söyledi. Akdoğan, "Kimsenin Türkiye'ye ev ödevi verme lüksü de yok" dedi. Kobani'deki IŞİD saldırısından kaçarak Suruç'a sığınan Suriyelilere polis ve jandarmanın yaptığı saldırılar sırasında askerlere taş atan HDP Van Milletvekili  Aysel Tuğluk'a da gönderme yapan Akdoğan, "Gerilim üreterek değil, taş atarak değil, çözüm üreterek ilerleyeceğiz. Çözüm sürecinin ruhu zaten diyalog" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Mardin'de 'çözüm süreci'nde gelinen nokta hakkında konuştu. Akdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye yıllardır terör örgütleriyle mücadele ediyor. 1.5 milyon insanın yükünü Türkiye çekiyor, siz sadece eleştiriyorsunuz. Bir defa olsun insan teşekkür etmez mi?"

"SURİYE KÜRTLERİ TÜRKİYE'NİN TARİHİ MÜTTEFİKİ"

"Suriye Kürtleri, tarihi olarak Esad'ın değil, Türkiye'nin tarihi dostu ve müttefikidir. Tarihi dostlarınız ve müttefiklerinizden destek istiyorsunuz."

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN RUHU DİYALOG"

"Türkiye şimdiye kadar mazluma kimliğini, etnik yapısını, Müslüman olup olmadığını sormadı. Zalime de kimliğini, kökenini sormadı. Zalim Müslüman da olsa, bizim mezhebimizden de olsa zalime zalim dedik.'Biz barış dedikçe birileri savaş dedi. Geldiğimiz noktanın kıymetini çok iyi bilelim. Akan kanın durması Türkiye ve milletimiz için tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu filmi artık kimse geri sardıramaz. Gerilim üreterek değil, taş atarak değil, çözüm üreterek ilerleyeceğiz. Çözüm sürecinin ruhu zaten diyalog."