Başbakan Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, NTV yayınında Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı.

Günün en önemli gelişmesi, Başbakan Erdoğan’ın devam ettiğini açıkladığı ‘İmralı ile görüşmelerin' içeriğine dair basında çıkan haberlerdi. Görüşmelerde, silah bırakmanın masaya yatırıldığı, yeni yılın ilk aylarında somut gelişme sağlanacağı, PKK’nin üst düzey yöneticilerinin başka ülkelere gidişi gibi konuların görüşüldüğü iddia edilmişti.

ÖCALAN HALA EN ÖNEMLİ AKTÖR

Kısa sürede netice alınması yönündeki beklentinin aşırı iyimserlik olduğunu belirten Akdoğan, Abdullah Öcalan'ın hala en önemli aktör olduğunun altını çizdi.

Akdoğan, şunları söyledi:

"Hep söylediğimiz gibi, işi sadece güvenlik boyutuyla ortadan kaldıramazsınız. Halkı kazanma ve müzakere dahil çok boyutlu çalışmalar yapılmalı. 10 yıldır bu yapılıyor... Ancak Oslo sürecinden netice alınamadı...

İMRALI İLE GÖRÜŞME

Akdoğan, Başbakan Erdoğan’ın 'devam ediyor' açıklamasının ardından içeriğine dair basında haberler çıkan İmralı ile görüşmelerle ilgili şunları söyledi:

"Başbakan Erdoğan görüşmelerin devam ettiğini, ihtiyaç duyulduğunda bu tür enstürmanların kullanılacağını söyledi. Anlaşılan yine kullanılıyor.

Bugün basına, birkaç ay içerisinde netice alınacağına dair haberler yansıdı. Amaç silahların susması değil. Silahları bıraktırmaya dönük netice alacak her türlü çalışma bizim için önemli. Akan kan dursun, silahlar sussun, terör belasından kurtulalım deniyorsa o zaman dağdan indirme projeleri ya da silahların bırakılmasına dönük çalışmaların devreye sokulması gerekiyor.

Bu tür konulara ihtiyatlı iyimserlikle yaklaşılması lazım. Yani aşırı olumlu hava pompalamak, rüzgarlar estirmek daha büyük hayal kırıklıklarına neden olabilir. Biz gerçekçi olacağız, iyi niyetle süreçleri devam ettireceğiz, netice almak için samimi bir gayret içinde olacağız. İnsanlar ümitsiz bırakılmamalı ama umutlarıyla da oynanmamalı. Ciddi bir çalışma var ama ‘3-5 ayda bir netice alınır’ durumunu doğru bulmuyorum... Bu süreçte Kandil ne diyecek, İmralı ne diyecek, görüşmelerin içeriğini bilmediğimiz için bir şey diyemiyoruz..."

"DEVLET AKLI DERS ÇIKARDI"

Akdoğan, konuyla ilgili ‘öncekilerden farkı ne ‘ sorusu şu yanıtı verdi:

“Daha öncekilerin farklı ayakları vardı. Devletin siyasi aklı yaşananlardan ders çıkarmıştır. Daha önceki süreç Silvan saldırısıyla sabote edilmişti. Kandil ve farklı kanatların sürece olumlu yaklaşmadığını gördük. Öcalan’ın da o dönemde ‘bu işler olmasın’ dediğini düşünmüyorum. Kendi ağırlığını artırmak için eylem yapılmamasını isteyen bir tavır içerisinde olduğu bir süreç yaşanmadı.

"BİZİ NEREYE GÖTÜRÜR BİLMİYORUZ"

Bugün devlet açısından amaç silah bıraktırmaktır. Kandil’in tavrını görmek lazım. Kandil sadece kendi hedefleri için değil bölgesel denklemde bir yer teşkil ediyor. PKK’nın varlığını sürdürmesini isteyen güçler olduğunu biliyoruz. Suriye, İran, Irak bağlamında farklı kanatların, farklı angajmanlara girdiklerini görüyoruz. Bu denklemde, bu diyalog bizi nereye götürür bilmiyoruz..."

"PKK ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRIYOR"

"Kırmızı çizgi var mı?" sorusu karşısında "Amaç silah bıraktırmaktır" diyen Akdoğan şunları söyledi:

"Orada Kürt meselesi bağlamında her şey konuşuluyor değildir. Kürt meselesinde muhatap Kürt kardeşlerimizdir... Bugün terör sorunu, Kürt meselesini de zehirleyen, demokratik çözümünü zorlaştıran bir faktördür ve bunu görmezden gelemeyiz. Bu sorunun devreden çıkarılması gerekiyor...

Biz Kürt meselesinde PKK’ya endeksli hareket etmedik. Bu hükümetin meselesidir ve çözmek için elinden geleni yapıyor. Kürt meselesi kadar terör meselesi de önemlidir ve sorunun bir ayağı durumundadır. Blokaj oluşturmuştur ve ortadan kaldırılması gerekir."

"ÖCALAN ÇÖZÜMÜN NERESİNDE?"

"Hala en önemli aktör durumunda. Örgütün Öcalan’ı zaman zaman boşa çıkardığını, ismini kullandığını, isminden nemalandığını biliyoruz. Uzun zamandır cezaevinde ve örgütü fiili olarak yönetmesi söz konusu değil. Ama örgütün duygusal vücudunda önemli bir araç. Örgüt de bunu bildiği için 'cezaevinde dursun her şeye karışmasın' havaları esiyor. Öcalan’a rağmen örgütte farklı eğilimlerin gerçekleşmesi pek mümkün değil. Öcalan diye diye onun altını oymak isteyenler olduğunu gördük...

Bugün örgütte farklı eğilimlerden insanlar var... Bunlar içerisinde Öcalan figürü bir tutkal vazifesi görüyor ve adını kullanmak örgütün de işine geliyor. Kısa vadede Öcalan’a açıktan bayrak açılma ihtimali görmüyoruz. Önemli bir figür ve işi nereye götürür onu zaman içinde göreceğiz...”

"EV HAPSİ GERÇEKÇİ DEĞİL"

"İmralı ile MİT mi görüşüyor?" sorusuna, "Evet istihbarat birimleri” yanıtını veren Akdoğan, "Görüşmelerin içeriğini şahsen bilmiyorum. Öcalan’ın cezaevi şartlarında olumsuz bir durum yok... Onlar başka şeyler murat ediyor olabilirler, ev hapsi gibi, ama bu aşamada gerçekçiliği olan şeyler değil..."