ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla Washington'u ziyareti sırasında gerçekleştirilen mülakatı da içeren bir haber yayımladı.

Gazete, Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Obama yönetimiyle arasının açılmasını fırsat bilerek Washington’a 'sıradışı bir ziyaret' yaptığını yazdı. Makalede, Başbakan Erdoğan’ın son dönemde giderek artan otoriter ve İslamcı politikalarının Türkiye’de birçok kesimin tepkisini çekmesine rağmen CHP’nin, seçimler öncesi bu durumu kendi avantajına çeviremediği ifade edildi.

Bir saat sürdüğü belirtilen mülakatta, özellikle dış politika, demokrasi ve temel hak ve özgürlükler konusunda CHP Genel Başkanı’nın yorumları öne çıkarıldı. Suriye konusunda, "Eğer Suriye’yi radikal gruplar ele geçirirse, bu Ortadoğu’nun kalbine bomba bırakmak gibi olur" diye konuşan Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’ı da bu grupları Türkiye topraklarında desteklemekle suçladığı vurgulandı.

Türkiye’nin hapisteki gazeteciler sıralamasında birinci olduğunu ve bunun, muhalefetin iktidara karşı başarılı sonuç alamamasında önemli bir etken olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Türkiye’deki en büyük problem basın, sivil toplum, sendikalar ve üniversitelerin hepsinin susturulmuş ve baskı altına alınmış durumda olması" ifadelerini kullandı.

Mart ayındaki yerel seçimlerin önemine dikkat çekilen yazıda, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışının aynı zamanda CHP’nin gücünü de yansıtacağı iddia edildi.

Haberde, Türkiye’deki son seçim anketlerine de yer verildi. Kasım ayında yapılan iki kamuoyu yoklamasında, Ak Parti’nin yüzde 50 üzerinde bir oy oranına sahip olduğu belirtildi. Bununla birlikte Kadir Has Üniversitesi’nde bu ay yayımlanan araştırmanın, Ankara’nın dış politikasına olan desteğin AKP iktidara geldiğinden beri en düşük seviye olan yüzde 25’e gerilediği ifade edildi.

Gazete, Erdoğan’ın başbakan olarak üçüncü döneminin 2015 Haziran ayında sona ereceğine dikkat çekerek, Ağustos 2014'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmasının beklendiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı makamının 'resmi ve sembolik' bir anlamı olduğu belirtilen haberde, AK Parti’nin, gelecek seçimlerden zaferle ayrılması halinde, Türkiye’deki parlamenter sistemin Rusya ve Fransa gibi güçlü bir başkanlık sistemine doğru dönüştürülmesi adına Erdoğan’ın eline koz vereceği ifade edildi. (Radikal)