Başbakan Erdoğan bedelli askerliğin detaylarını açıkladı. 30 yaşından gün alanlar, 30 bin lira karşılığında bedelli askerlikten faydalanacak. 21 günlük temel eğitim de almayacaklar. Bedelin yarısı peşin, yarısı taksitle ödenebilecek.

 

yemen yolu çukurdandır

karavanam bakırdandır

zenginimiz bedel verir

askerimiz fakirdendir

 

Bu türkü yine gerçek oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik yapacakların hiç askere alınmayacağını söylerken, Vicdani retle ilgili "Vicdani ret olarak adlandırılan düzenleme hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır" diyen Erdoğan "Bu konuya ilişkin çıkan haberler spekülasyondan öte bir anlam ifade etmiyor. Askerlik bu millet için en kutsal vazife olarak kabul edilmiştir. Askerimize Mehmetçik derken bunun bir anlamı var. Bu küçük Muhammet anlamında Mehmetçiktir. Askerliği peygamber ocağı olanak gördük. Biz bu millet bunu böyle görür. Askerlik hizmetinin ciddiyetinin zedelenmesine de istismarına da asla müsaade etmeyiz" dedi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, bedelli askerliğin ayrıntılarını grup toplantısındaki konuşmasında açıkladı.

 

Bedelli askerliğin 9 yıl boyunca gündemlerinde olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: "Şartların oluşmasını, terörle zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözledik. İlgili kurumlarla istişaresini sürekli olarak Genelkurmay başkanlarımızla yaptık. Bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın sonucudur. Bedelli için uygun ortam oluştu, adımımızı bugün attık.

 

Anayasanın 72. maddesi vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtiyor. İlgili kanunlarda bu hizmetin bedelli ve dövizli askerlik şeklinde yapılacağı belirtiliyor. Daha önce üç kez bedelli mümkün hale geldi. 1987 ve 92'de amaç saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin engellenmesiydi. 99'da depremin zararlarını gidermek için çıkarıldı. Biz iki önemli hedef gözetiyoruz. Birincisi bakaya kalanların sayısının ciddi oranlarda artığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azaltılmasını hedefliyoruz. İkincisi ise Bedelli Askerlik Kanunu ile çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

 

Erdoğan'ın açıkladığı bedelli askerlik düzenlemesinde ayrıntılar şöyle:

 

10 BİN EURO'YA DÖVİZLİ ASKERLİK
En az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunanlara 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getiriliyor. 21 günlük eğitimi de tamamen kaldırılıyor. Dövizli askerlik hakkına sahip olanlar 10 bin Euro ödeyerek bu yükümlülüğü yerine getirecek, yaşı ne olursa olsun.

 

YAŞ SINIRI 30
Fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanlar kanun yürürlüğe girince bedelli askerliğe hak kazanacak. Yaş sınırı için kanunun yürürlüğe girdiği tarih belirleyici olacak.

 

30 BİN LİRAYA TAKSİTLİ ASKERLİK
Kanun yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin TL parayı 6 ay içinde ödeyebilecekleri gibi, yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek bu hakkı kazanmış olacak.

 

İKİNCİ TAKSİTİ ÖDEMEYEN HAKKINI KAYBEDECEK
Bedelin yarısı peşin yarısı 6 taksitle ödenebilecek. İkinci taksiti ödemeyen hakkını kaybedecek. 21 gün de temel eğitim almayacak.

 

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
Türkiye'nin dördüncü kez yürürlüğe koyacağı bedelli askerlik uygulamasından 460 bin kişi yararlanacak.

 

TASARI MECLİS'E SUNULDU
Bedelli askerlikle kanun tasarısı bugün itibariyle TBMM Başkanlığı'na teslim edildi.

 

BEDELLİ GELİRİ ŞEHİT VE GAZİLERE
Bedelli askerlikten gelen paranın nereye harcanacağı merak edilen konulardan biriydi. Erdoğan konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK'ya, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve faaliyetlerinin finansmanına aktarılacak. Milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakamı da artık bu fona ayırıyoruz. Terörle mücadelede zafiyetin oluşmasına asla izin vermiyoruz. İhtiyaç duyulan erbaş sayısını dikkate alıyoruz."

 

VİCDANİ RET GÜNDEMDE YOK
Bedelli askerlik tartışmalarının yanında Vicdani Ret konusunun da gündeme geldiğini hatırlatan Erdoğan bu konuda çok fazla spekülasyon olduğu için açıklama yapma gereği duyduğunu söyledi. "Vicdani ret olarak adlandırılan düzenleme hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır" diyen Erdoğan "Bu konuya ilişkin çıkan haberler spekülasyondan öte bir anlam ifade etmiyor. Askerlik bu millet için en kutsal vazife olarak kabul edilmiştir. Askerimize Mehmetçik derken bunun bir anlamı var. Bu küçük Muhammet anlamında Mehmetçiktir. Askerliği peygamber ocağı olanak gördük. Biz bu millet bunu böyle görür. Askerlik hizmetinin ciddiyetinin zedelenmesine de istismarına da asla müsaade etmeyiz" dedi.

65 KIŞLA İSMİ DEĞİŞTİ
Konuşmasında bazı kışla isimlerinin son derece haklı olarak şikayet konusu olduğunu belirten Erdoğan, "Bunların başında da 1943 yılında 33 vatandaşın katledilmesinden sorumlu olan Mustafa Muğlalı'nın kışlaya isminin verilmiş olması geliyordu. Bu isim Van'daki kışladan kaldırıldı. 15 Kasım itibarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 34, Jandarma Genel Komutalığı'nda ise 31 kışlanın ismi değiştirildi. Şehitlerin ya da TSK mensuplarının isimleri oralara verilecek" dedi.