Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Almanya Büyükelçisi Daniel Kreiner'i sınır dışı edeceklerini açıkladı.

Arreaza bu karara gerekçe olarak, Kreiner'in ülkenin içişlerine karışmasını gösterdi.

"İstenmeyen kişi" ilan edilen ve ülkeden ayrılması için 48 saat süre verilen Kreiner, kendisini geçici devlet başkanı muhalif lider Juan Guaido'yu Pazartesi günü Caracas Havaalanı'nda karşılayan yabancı diplomatlar arasındaydı.

Venezuela'da mahkemenin hakkında seyahat yasağı kararı alması nedeniyle, Guaido'nun bazı Latin Amerika ülkelerine yaptığı geziden sonra ülkeye nasıl giriş yapacağı ve hükümetin ne şekilde tepki vereceği merak ediliyordu.

Guaido, muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis'in başkanı olarak 23 Ocak'ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu istifaya çağırmıştı.

Onu Venezuela'nın meşru devlet başkanı olarak tanıyan 50'den fazla ülke arasında Almanya da yer alıyor.

MADURO'DAN HALKI ÇAĞRI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Juan Guaido'nun ülkeye dönmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada görevden ayrılmasını isteyenleri yenilgiye uğratma sözü verdi ve halkı yeni protesto gösterileri için Cumartesi günü sokağa çağırdı.

Guaido'yu "darbeci Amerikan kuklası" olarak niteleyen Maduro ise ülkenin meşru devlet başkanı olduğunu söylüyor; Rusya, Çin ve Türkiye tarafından da destekleniyor.

Juan Guaido da Latin Amerika turunun ardından ülkesine döndükten sonra yaptığı konuşmada Cumartesi günü protesto gösterileri düzenlemeleri için halka çağrı yapmıştı.

Guaido ayrıca Amerikan Citibank'tan Venezuela'nın, 2015'te aldığı borç karşılığında verdiği altınları geri almasına dair düzenlemelerin 120 gün ertelenmesini de talep etmişti.

Venezuela yıllardır ekonomik kriz ve yüksek enflasyon kıskacında.

Ağustos 2018 itibarıyla 2,3 milyon Venezuelanın komşu ülkelere göç ettiği belirtiliyor.

ABD'DEN YENİ YAPTIRIM TEHDİDİ

Washington ise Maduro'yu görevi bırakmaya zorlamak için yeni yaptırımlar uygulamayı düşündüğünü açıkladı.

ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, bundan sonra yapılacak gelecek demokratik seçimlerde Maduro'ya bir rol biçmenin zor olduğunu söyledi.

Abrams, "Maduro, demokratik bir Venezuela inşa etmek isteseydi bunu yapma fırsatı vardı ama yapmadı" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe