Kadın milletvekilleri meclisteki küfürlü dil ve üsluba karşı bir araya geldi. Genel Kurul'da kullanılan küfürlü üsluptan rahatsız olan kadın milletvekilleri, tepkilerini kırmızı fular takar dile getirdi.

Kırmızı fularlı eyleme aralarında Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, AKP Grup Başkanvekili Belma Satır, AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, AKP Samsun Milletvekili Tülay Bakır, AKP Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın bulunduğu kadın milletvekilleri katıldı.

BDP’li İdris Baluken, Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık da kırmızı kravat takarak kadın vekillerin çağrısına cevap verdi.

Meclis Başkanı Çiçek’e yapılan ziyaretin ardından, kadın milletvekilleri yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler 24. dönem kadın milletvekilleriyiz. Her birimiz faklı partilere mensubuz ama bugün birlikte ortak bir akılda buluştuk. Her birimiz gerek bireysel olarak gerek partilerimizin ilkeleri doğrultusunda şiddeti ve özellikle kadına yönelik şiddeti kınadığımızı çoğu kez çeşitli yöntemlerle dile getirdik.

“Bu kez TBMM içinde ve Genel Kurul’da da siyaset adına yapılan nezaket dışı her hareketi, her küfrü reddediyoruz. Çok çirkin buluduğumuzu ifade ediyoruz.

“Bir kadın ve milletvekilleri olarak rica ediyoruz. Lütfen kaba kuvvet kullanmayın; lütfen küfür etmeyin; lütfen küfürlerinizde kadını kullanmayın. Lütfen sosyal medyada da aynı hassasiyeti gösterin.

“Bu çağrımız hiç kimseyi ve hiçbir partiyi hedeflememektedir. Biz fiilin kaba ve yaralayıcı sözlerin karşısındayız.

“Bilinmeli ki biz hiç kimsenin başının üstünde değil, hemen omuzlarının yanında olmak istiyoruz. Ne bir adım önde ne de bir adım arkada.

“TBMM her düşüncenin tartışılabileceği bir mekandır. Ama TBMM’de küfür asla ve asla kullanılmamalıdır. Bugün boynumuzdaki kırmızı eşarplarla Genel Kurul’da tanık olduğumuz çirkin davranış ve sözleri protesto ediyoruz.

"Kırmızı renkleri seçtik, hukuk dilinde kırmızı hukukun ceza dalını temsil eder. Bu eşarpları her çirkin davranış ve sözde kullanmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda ayrıca her partinin Genel Başkanları’yla görüşme gerçekleştireceğiz. Bu hassasiyetimizin uzun soluklu olacağını kamuoyunun bilgisine sunarız”. (Bianet)