KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, usta yazar Vedat Türkali'nin yaşamını yitirmesi dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınlayarak Türkiye halklarını Türkali'nin cenaze törenine katılmaya çağırdı.

Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yayınlanan açıklamasında Türkali'nin yaşamını yitirmesinden duyulan üzüntüyü dile getiren KCK, "Büyük devrimci ve değerli Türkiye yurtseveri Vedat Türkali'nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Tüm Türkiye halklarına ve değerli ailesine başsağlığı diliyoruz” dedi.

Vedat Türkali'nin Türkiye'de sosyalist düşüncenin ve mücadelenin gelişiminde de büyük bir role sahip olduğu vurgulanan açıklamada, "Türkiye demokrasi mücadelesinde de süreklileşen bir emeği olmuştur. Demokrasi, sosyalizm ve özgürlük mücadelesinde hiçbir zaman unutulmayacak ve her zaman anılacaktır. Türkiye halkları onun gerçek bir Türkiye yurtseveri olarak değerini her gün daha fazla öğreneceklerdir" denildi.

"Değerli devrimci Vedat Türkali aynı zamanda Türkiye halklarının vicdanı olan büyük bir romancıydı; büyük bir aydın ve yazardı" diyen KCK, şunları belirtti:

'DEĞERLİ BİR KÜRT DOSTUYDU'

“Türk dil ustalarından biri olarak da Türkiye halk gerçekliğini en iyi ortaya koyan romanlarıyla Türkiye sanat ve edebiyat dünyasında kazandığı seçkin yeri de her gün daha da parlayarak Türkiye halklarının ruhu haline gelecektir.

“Vedat Türkali tüm Türkiye halklarının sevgisini içinde taşıyan bir devrimci ve aydın olarak değerli bir Kürt dostuydu. Önder Apo'nun gerçek bir demokratik Türkiye istediğinin derin bilincinde olduğundan, Önder Apo'yu seven ve onun yoldaşı olan çok değerli bir insandı. Gerçek Türkiye yurtseveri olmanın tüm halkları sevmekten ve özgürlüklerini savunmaktan geçtiğini bilen büyük bir demokrattı. Kürt halkı onu hep sevgiyle hatırlayacak ve hiçbir zaman unutmayacaktır. Vedat Türkali hocamız, öğretmenimiz her zaman Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürtlerin özgürleşmesi savaşçılarından biri olarak hatırlanacaktır.

'HALKLARININ GERÇEK VİCDANI OLARAK ABİDELEŞECEK'

“Türkiye'de kışkırtılan şovenizm ve halklara düşmanlık ortamında değeri yeterince görülmeyen Vedat Türkali, kesinlikle Türkiye halklarının gerçek vicdanı olarak abideleşecek ve sonsuza kadar bu toprakların vicdanı olarak anılacaktır.

'GERÇEK VE YILMAZ BİR DEMOKRASİ SAVAŞÇISI'

“Türkiye'deki şovenizm ortamında her bakımdan büyük kariyeri olduğu halde şovenizmin şimşeklerini üzerine çekme pahasına Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini savunmaktan bir an bile geri durmamıştır. Halkların vicdanı olmayı her şeyin üstünde tutmuştur. Bu tutumuyla kendini daha da büyütmüştür. Bu karakteriyle gerçek ve yılmaz bir demokrasi savaşçısı olduğunu herkese göstermiştir.

'KÜRT HALKININ KALBİNDE YER ALACAK'

“Vedat Türkali öğretmenimiz her zaman ezilenlerin ve sömürülenlerin mücadelesinin yanındaydı. Halkların kardeşliğine inanan büyük bir sosyalist devrimci olarak tüm halkların dostuydu. Halkların büyük dostu olduğundan hep çok zorlu mücadele veren Kürt halkının yanında yer aldı. Bu yiğitçe tutumuyla Kürt halkının büyük sevgisini ve saygısını kazandı. Bu saygı ve sevgi her zaman Kürt halkının kalbinde ve en değerli köşelerinde yer alacaktır.

'KÜRT HALKIYLA TÜRKİYE HALKLARI ARASINDAKİ KÖPRÜYDÜ'

“Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında bir gün olsa dahi uzak durmayan Vedat Türkali'yi de Kürt halkı her gün, her saat kendi yanında görecektir. Onun duygularını ve özlemlerini hep yanında taşıyacaktır. Kürt halkıyla Türkiye halkları arasındaki büyük bir köprü olarak onun halkların kardeşliği ve özgür birliği özlemi için mücadele edecektir.

'KÜRT HALKI CENAZESİNE KATILMALI'

“Vedat Türkali hep vefalı bir Kürt dostu ve Kürt arkadaşı oldu. Bizler de, tüm Kürt halkı da ona layık bir duruş içinde olmak için cenaze törenine toplu biçimde katılmalıyız. Bu nedenle başta İstanbul'daki Kürt halkı olmak üzere halkımızı, tüm halkları, tüm demokrasi güçlerini, sosyalistleri, aydınları ve yazarları Vedat Türkali'nin cenaze törenine katılmaya ve gerçek bir Türkiye yurtseveri olarak ebediyete yolcu etmeye çağırıyoruz."

Vedat Türkali perşembe günü öğle vakti Teşvikiye Camisi'nden uğurlanarak Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.