Cizre'de yaşanan katliamları protesto eden HDP Cihangir Gurubu, "İktidarsız iktidar bilmelidir ki halkların direnişi karşısında hiçbir zalimin ayakta kalması mümkün değildir" dedi. Eylemde konuşan yazar Vedat Türkali, "Bu ülkede var olan Kürt, Rum, Ermeni ve tüm halklar özgür olmadıkça barış gelmez" ifadesinde bulundu.

HDP Cihangir Gurubu, Cizre'de yaşanan katliamları Firuzağa Meydanı'nda protesto etti. "Cihangir'den Cizre'ye halklar kardeştir" pankartının açıldığı eyleme HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, yazar Vedat Türkali ile çok sayıda oyuncu ve yönetmen katıldı. HDP Cihangir Gurubu adına açıklama yapan Berrin Alganer, Türkiye'de yüzyıllardır halkların katliamlarla yüz yüze bırakıldığını söyledi. Alganer katliamlara, "Ermeniler, Süryaniler, Rumlar yok edildi ders alınmadı mı? Dersim, Maraş, Çorum, Sivas katliamlarından ders alınmadı mı? 40 yıldır Kürt halkına yapılan katliamlardan, faili meçhul cinayetlerden ders alınmadı mı? Böylesi bir ülkenin yurttaşları olmaktan ancak utanç duyulabilir" sözleriyle tepki gösterdi.

'KÜRTLERİN MEZARLARINDAN BİLE KORKULUYOR'

HDP binalarına yapılan ırkçı saldırıları da kınayan Alganer, AKP yönetimindeki güvenlik güçlerince uygulanmaya devam edilen şiddet ve işgal durumunun Cizre ile sınırlı kalmayacağını dile getirerek, "Kendilerine oy verilmeyen tüm Kürt bölgelerinde sindirme ve imha operasyonlarının devam edeceği anlaşılmaktadır. Kürtlerin sadece yaşayanlarından değil, sembollerinden ve mezarlarından bile korkan iktidarsız iktidar bilmelidir ki halkların direnişi karşısında hiçbir zalimin ayakta kalması mümkün değildir" diye konuştu.

TEMELLİ: CİZRE ONURLU DİRENİŞLE AYAKTAYDI

Açıklamanın ardından kısa bir konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli ise Cizre'ye yaptıkları ziyarette, mahallelerde Nazi ordusunun saldırılarını anımsatacak, anlatılması güç görüntülerle karşılaştıklarını belirterek, "Fakat Cizre halkı onurlu direnişinin verdiği güçle ayaktaydı" dedi.

TÜRKALİ: HALKLAR ÖZGÜR OLMADIKÇA BARIŞ GELMEZ

Son olarak konuşan yazar Vedat Türkali de Cizre'de yaşanan sivil katliamlara işaret ederek, "Bu ülkede var olan Kürt, Rum, Ermeni ve tüm halklar özgür olmadıkça barış gelmez. İnsanları ürkütmek dünyanın en namert suçudur" ifadesinde bulundu.

Açıklama, "Cizre faşizme mezar olacak" ve "Barış hemen şimdi" sloganları ile son buldu. (ETHA)