BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ilköğretimde öğrencilere okutulan 'and'ı boykot kampanyası başlattı. Demirtaş: Kızım okulda andımız faaliyetine katılmayacak.

DİYARBAKIR,- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe vererek, ilköğretim birinci sınıf öğrencisi kızı Delal Demirtaş’ın ’andımızın’ okutulmasından muaf tutulmasını istedi. Tutumunun bir sivil itaatsizlik eylemi olduğunu söyleyen Demirtaş, "Yani o metne Türk sözcüğü yerine Kürt sözcüğü yazılsa da ben kabul etmiyorum böyle bir uygulamayı. Metnin kendisi ırkçı bir metin. Çocuklara zorla okutulması da bir insan hakkı ihlalidir. Kızım andımız okunurken okul bahçesinde olmayacak, okunduktan sonra okula girecek" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Hattat Hamit Aytaç İlköğretim Okulu 1’inci sınıfına giden kızı Delal Demirtaş’ın ’andımızın’ okutulmasından muaf tutulması için bugün dilekçe verdi. Diyarbakır’da bulunan Demirtaş, kızıyla ilgili verdiği dilekçesinin bir sivil itaatsizlik eylemi olduğunu söyledi. Türkiye’de ırkçı bir metnin ilkokul çocuklarına her gün okutulmasını doğru bulmadığını ifade eden Demirtaş, şöyle dedi:

IRKÇI METİN ZORLA OKUTULUYOR

"Yani o metne Türk sözcüğü yerine Kürt sözcüğü yazılsa da ben kabul etmiyorum böyle bir uygulamayı. Metnin kendisi ırkçı bir metin. Çocuklara zorla okutulması da bir insan hakkı ihlalidir. Daha önce girişimlerimiz oldu andımızın kaldırılması için, fakat hükümet bu konuda da adım atmadı. Yani hem ana dilde eğitim yasaklanıyor, hem de her sabah çocuklara ırkçı bir metin zorla okutuluyor. Bunu en azından fiilen kabul etmeyeceğimizi çocuğuma yönelik böyle bir uygulamayı da fiili olarak reddettiğimi ifade etmek için bundan sonra çocuğumu andımız faaliyetine katmayacağım."

’ÇOCUĞUM, AND OKUNURKEN OKUL BAHÇESİNDE OLMAYACAK’

BDP lideri Demirtaş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ’andımız’ ile ilgili bir düzenleme yapması ve zorunlu olmaktan çıkarması gerektiğini savundu. Demirtaş, şöyle dedi: "Ben illa çocuğumu okutmak istiyorum diyen varsa ona diyeceğim bir şey yok. Ama, Türk olsun, Kürt olsun fark etmez. Çocuklara ırkçı bir metni okutulması bir zulümdür. Bu zulmün durması lazım. Bu da bir sivil itaatsizlik örneğidir. Ana dilde eğitimin önünü açmak, dikkat çekebilmek için aslında bu tür bir desteği toplumun bütün kesimi gösterebilmelidir diye düşünüyorum. Kızım, and okunurken okul bahçesinde olmayacak, andımız bittikten sonra okula gidecek. Kimse de zorla herhalde çocuklarımızı illa da andımızı okuyacak diye bir zorlama içinde bulunamaz."

SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMLERİ SEÇİM YATIRIMI DEĞİL

Demirtaş, sivil itaatsizlik adı altında başlattıkları eylemlerin sonuç alıncaya kadar süreceğini söyledi. Eylemlere süre kısıtlaması koymadıklarını belirten Demirtaş, sonuç almak istediklerini söyledi. Demirtaş, "Derdimiz üzüm yemektir. Sadece seçim yatırımı ve oy hevesi olarak görülmemelidir. Bu talepler Türkiye’de demokrasi barış isteyen herkesin ortak talebidir aslında. Biz tabi ki oturma, yürüyüş şeklinde başladık, sonuç alıncaya kadar çeşitlendirerek, değişik itaatsizlik eylemleri yapacağız" dedi.

BAŞBAKAN’IN ERBİL ZİYARETİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi Erbil ziyaretini de değerlendiren Demirtaş, "Barışçı ilişkiler, ekonomik, sosyal kültürel ilişkiler olmalıdır" dedi. Demirtaş, AK Parti hükümetinin seçimlere yakın bir dönemde özellikle Türkiye’de yaşayan Kürtlerin oyunu alabilmek ve desteğini alabilmek için aynı zamanda bir manevra yapmak istediğini öne sürüp şöyle konuştu:
"Bu yönüyle bakıldığında küçük bir hesaptır. Türkiye bu küçük hesapların içine girmemelidir. Türkiye’nin Başbakanı resmi olarak Kürdistan bölgesini ziyaret ediyor. Bölgenin resmi adı Kürdistan, bayrağı Kürdistan. Ama Türkiye’de Kürdistan demek yasak. Kürdistan dediği için İsmail Beşikçi hapis cezası alıyor. Dolayısıyla sayın Başbakan ve AKP hükümetinin bu konuda samimi olması lazım."

DEMİRTAŞ'IN DİLEKÇESİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdiği kızıyla ilgili dilekçede şu görüşlere yer verdi:
"Hattat Hamit Aytaç İlk Öğretim Okulu 1/F sınıfında kayıtlı kızım Delal Demirtaş’a anadilde eğitim hakkı tanınmazken, her gün andımız adı altında ırkçı söylemler içeren bir metnin okutulmasını kabul etmiyor, çocuklara yönelik bu şekilde bir uygulamayı insan hakkı ihlali olarak görüyorum. Bugünden itibaren kızım Delal Demirtaş’ı bu etkinlikten fiili olarak uzak tutacağımı belirtiyor, andımız faaliyetinin resmi olarak da kaldırılmasını ve kızımın resmi olarak bu uygulamadan muaf tutulmasını talep ediyorum."

ANDIN TAM METNİ

Türk’üm, doğruyum, çalışkanım
İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak
Yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir
Ülküm yükselmek ileri gitmektir
Ey büyük Atatürk, açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime and içerim
Varlığım Türk varlığına armağan olsun
Ne mutlu Türk’üm diyene

RADİKAL / Ferit ASLAN-Bayram BULUT