VAN - Van'da 7 Haziran'da düzenlenen operasyonlar sonrası gözaltına alınanlardan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP eski İl Başkanı ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Cüneyt Caniş ile Başkale Belediye Başkanı iken İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan İhsan Güler'in tutuklanmasına tepkiler dinmiyor. Belediye önünde halkın bekleyişi devam ederken, kentteki 45 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Van Demokrasi Platformu da yürüyüş gerçekleştirdi.

 

Mavi Plaza önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, ağızlarına siyah bant takarak Van Valiliği önüne kadar yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Polisin engeliyle karşılaşan platform üyeleri, Feqiyê Teyran Parkı'nda bir saatlik oturma eylemi başlattı. Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bediroğlu'nun da katıldığı eylemde açıklama yapan MAZLUMDER Van Şube Başkan Yardımcısı Şehvan Karakoyun, 7 Haziran günü yaptıkları açıklamaya değinerek, "Yaptığımız açıklama yetkililer tarafından ciddiye alınmadı" dedi.

 

Yaptıkları açıklamaya cevap verilmemesine tepki olarak bugün hiçbir açıklama yapmayacaklarını söyleyen Karakoyun, "Biz bugün tepkimizi Valiliğin önüne yürüyerek göstermek istedik. Ama ne yazık ki her zamanki gibi engellemelerle karşılaştık" dedi. Gözaltı ve tutuklamaların hukuksuz olduğunu sözlerine ekleyen Karakoyun, siyasi gözaltı ve tutuklamaları kınadıklarını kaydetti. Ağızlarına siyah bantla kapatan eylemcilerin oturma eylemi akşam saatlerinde sonlandırıldı.

 

DEMİRTAŞ: VAN İRADESİNE SAHİP ÇIKMALI

İSTANBUL - Van halkına destek olmak amacıyla Bağcılar'da bir araya gelen yüzlerce kişiye seslenen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "tüm Van halkı da tutuklansa AKP'nin Van Belediyesi'ni alamayacağını" söyledi. Demirtaş, "Van halkı bir tek gün durmamalı. İradesini nasıl sahiplendiğini ortaya koymalı. Halkımız da Van halkına her yerde destek vermeli” çağrısında bulundu.

 

Demirtaş, AKP'nin son 10 yıllık iktidarında uyguladıkları zorbalıklar bir yana son bir haftadaki uygulamalarına vicdanıyla bakan herkesin AKP'nin zulmünü çok iyi göreceğini söyledi. Başbakan'ın ÖYM'ler için "Devlet içinde devlet" tabiri kullanarak kaldırılmasına yönelik açıklamalarını değerlendiren Demirtaş, "10 yıldır DGM'leri, ÖYM'leri kullanırken bir sorun yoktu. Niye şimdi kaldırılmasını istiyor. Bekir Kaya tutuklandığı için mi? Hayır. Kendisine dokunmaya başladı. Bazı bakanları, milletvekilleri, etrafındaki çeteler ve bizzat kendisinin yolsuzluklarının deşifre etme ihtimali var çünkü" dedi.

 

DERİN’İN DE RESMİNİN DE BAŞI SENSİN’

ÖYM'lerin BDP'ye yönelik 3 yıldır devam ettirdiği siyasi soykırım operasyonlarını hatırlatan Demirtaş, "Açıkça soruyorum. Bu mahkemelerin tutuklu arkadaşlarımızı serbest bırakması için yasa değişikliğine var mısın? Devlet içinde devlet ÖYM'ler ile yürütülüyorsa bu devlet içinde devleti kaldıracak mısın? Kimdir bu? Kim yönetiyor" diye sordu. Türkiye'de iki devlet olduğunu belirten Demirtaş, bunlardan birinin Kürt halkını zulmeden kontra sömürgeci devlet olduğunu, diğerinin de Türkiye'nin batısını, Türk halkını ezen devlet olduğunu söyledi. Bu iki devletin başının da Başbakan olduğunu söyleyen Demirtaş, "Derininin de resmisinin de başı sensin. Bekir Kaya'yı tutuklatan da sensin" diye konuştu.

 

‘O KOLTUKLARI HALK SİZİN BAŞINIZDA PARÇALAR’

Başbakan'ın Van ve Diyarbakır belediyelerini almak istediklerine dair sözlerini hatırlatan Demirtaş, "Nasıl alacağın belli oldu. Bu şekilde Van halkını korkutamazsın. Van büyük bir deprem geçirdi. Bahar gelmişti ve Van'ın inşa süreci, yaralarını sarma süreci başlayacaktı. Bu operasyonla Van'a ikinci bir deprem yaşatılmak isteniyor. Bu Van halkına büyük bir hakarettir. Siz değil belediye başkanı, Van'ın tamamını da tutuklasanız, sadece sizin AKP'li belediye başkan adayınız kalsa biz onu başkan yaptırmayız. Varsa gücün demokratik yarış yaparız. Sandıktan kim çıkarsa o yönetir. Ama siz Diyarbakır, Şırnak, Van, Hakkari'yi istiyorsanız o koltukları halk sizin başınızda parçalar. Bunu aklınızdan çıkarın. Siz bu rüyayı görmeye devam edin" dedi.

 

‘TÜM HALKIMIZ ALANLARDA İRADESİNE SAHİP ÇIKMALI’

Demirtaş, siyasi soykırım operasyonları durana kadar tüm Kürt halkını alanlarda, meydanlarda direnişe çağırdı. Van halkına iradelerine sahip çıkmaları için çağrıda bulunan Demirtaş, "Van halkı bir tek gün durmamalı. İradesini nasıl sahiplendiğini ortaya koymalı. Halkımız da Van halkına her yerde destek vermeli. Teslim olacak bir halk yok. Asıl siz teslim olacaksınız" diye konuştu.