Başkale'de yaşamını yitiren PKK'li Alican Erikmen (Şervan Koçer) için Van'da yapılan açıklamanın ardından kitleye müdahale eden polis, BDP binasını gaz bombasına boğdu. Müdahalede çok sayıda kişi yaralandı.

BDP Van İl Örgütü, 2 Temmuz gecesi Van'ın Başkale ilçesine bağlı Sualtı (Dirîşke) mezrasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK'li Alican Erikmen (Şervan Koçer) için kentin en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİHA'nın haberine göre, yüzlerce yurttaşın katıldığı açıklamada,  kitle adına konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, AKP'nin göstermelik yasaları Meclis'e getirdiği bir dönemde katliamlarını da sürdüğüne vurgu yaptı.

'SALDIRI İLE BARIŞ HEDEF ALINDI'

Bir kez daha Kürtlerin evine cenazeler gönderildiğini ifade eden İtah, "Hassas bir bölgede bir gerilla katledildi. Bir kez daha süreç heba edilmek isteniyor, savaş politikaları devreye konuyor. Türk devletinin gerçek yüzü bir kez daha açığa çıktı. Bu saldırı ile barışın hedef alındığı açıktır. Gerillanın hassasiyetine rağmen bu provokasyonların önüne geçmeyen AKP, birinci derecede sorumludur. Tepeden tırnağa yalan söylediğini artık herkes biliyor. Genelkurmay, İçişleri Bakanlığı, Van Valisi, Başkale Kaymakamı, Van Cumhuriyet Başsavcısı, İlçe Jandarma Komutanlığı yalancıdır. Olayı İran'ın üzerine atarak katliamdan kendilerini aklamaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Açıklamanın ardından oturma eylemine geçerek yolu 5 dakikalığına trafiğe kapattı. Ardından kitle sloganlar eşliğinde BDP İl Örgütü'ne doğru yürüyüşe geçti. Cadde boyunca, çevrede bulunanlar da alkış ve zafer işaretleri ile eylemi destekledi. BDP binasına varan kitle burada bekleyişini sürdürürken, bir grup çocuk yakında bulunan İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü taş yağmuruna tuttu. Polisler kitleye TOMA'lar ve tazyikli suyla müdahale etti. Polis müdahale esnasında gazetecileri de hedef alarak tazyikli su sıktı.

Bir süre sonra kitle dağılırken, BDP binası önüne gelen çok sayıda TOMA ve panzer tipi zırhlı araçlarla halka müdahale edildi.

Polis müdahale esnasında BDP binasına da gaz bombası attı. Binaya sığınan çok sayıda kişi yoğun gazdan etkilenirken, aralarında BDP İl Başkanı Musa İtah'ın da bulunduğu çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı.

BDP İpekyolu İlçe Başkanı Alaattin Dağhan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi de plastik mermiler ile yaralanarak hastanelere kaldırıldı. Öte yandan olaylar sırasında ismi öğrenilemeyen bir çocuk polis tarafından gözaltına alındı.

Bir süre devam eden olaylar polisin geri çekilmesi ile son buldu.