Erciş Tendürek'te bir evde 3 HPG'linin yaşamını yitirdiği askeri operasyonun ardından, olaya tanıklık eden mahalle sakinleri DİHA’ya konuştu.  Görgü tanıklarının anlatımlarına göre, PKK'nin askeri kanadı HPG (Halk Savunma Güçleri - Kürtçe: Hêzên Parastina Gel) üyesi 3 kişinin cenazelerinin bulunduğu ev önce taranarak ateşe verildi, daha sonra tekmelenerek sürüklenen cenazelerin başında halaylar çekildi.

DİHA'dan Selman Keleş'in haberine göre; Van'ın Erciş ilçesine bağlı Zîlan bölgesinde bulunan Tendürek (Gergîlî) Mahallesi'nde önceki gün operasyona çıkan askerler ile HPG'liler arasında bir evde çatışma yaşandı. Çatışmada, 3 HPG'li ve 1 asker yaşamını yitirdi, 3 asker de yaralandı.

Çatışmanın her anına tanıklık eden mahalle sakinlerinin anlatımlarına göre, çatışmanın ardından bir vahşet yaşandı. Çatışmadan sonra HPG'lilerin bulunduğu ev ağır silahlarla tarandı ve bombalandı. Saatler süren taramadan sonra askerlerin, HPG'lilerin yaşamını yitirdiği evi, yanlarında getirdikleri benzin ve molotoflarla ateşe verdi.

Ev yanıp kül olmasına rağmen ağır silahlarla taramasını sürdüren askerlere engel olmak isteyen mahalle sakinleri de, "Hepiniz Ermenisiniz, göreceksiniz gününüzü" sözleriyle tehdit edildi.

Operasyona katılan askerlerin sosyal medyada yayınladıkları fotoğraflar da, HPG'li cenazelerin tamamen yandığını gözler önüne seriyor.

'CENAZELERE İŞKENCE YAPIP HALAY ÇEKTİLER'

Mahallede tüm bu yaşananlara tanıklık eden Seyran Yaş'ın anlatımları, vahşetin bununla sınırlı olmadığını gösteriyor. HPG'lilerin cenazelerinin evden çıkarılırken de insanlık dışı uygulamaların devam ettiğine dikkat çeken Yaş, o anları şöyle anlattı:

"Cenazeleri çıkartırken hem tekmeliyorlardı hem sürüklüyorlardı. Panzerin yanına getirdiklerinde ise videosunu çektiler ve ardından da cenazelerin başında halay çektiler. Bizlere de küfür ve hakaretlerde bulundular. Kimsenin evinden çıkmasına izin vermediler." Yaş, yaşananlara karşı tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bu zülümdür, nerede görülmüş cenazelere işkence yapıldığı. Cenazelerimize bile saygıları yok. Tüm dünyanın bunları gömesi gerekir, artık bu dursun."

'EVİN HER TARAFINI YAKTILAR'

Görgü tanıklarından Velat Yaş ise, yaşananları şöyle aktardı: "Askerler, sürekli evlerimize girmemiz için tehdit ediyordu. Çıktığımızda ise küfür ediyorlardı. Kimsenin çıkmasını istemiyorlardı. Çatışma bittikten sonra evin hepsini yaktılar, molotoflarla yaktılar. Ardından tekrar bombaladılar. Evin her tarafını yaktılar. O gün kimsenin evden çıkmasını istemediler."