Bitlis - AKP Bitlis İl Genel Meclis üyesi olan Nihat Ceylan 2011 genel seçimlerinde AKP’den istifa ederek bağımsız milletvekilli adayını destekleyince başına gelmedik kalmadı. AKP milletvekili Vahit Kiler’in, Nihat Ceylan’ın bu siyasi tavrı üzerine Bitlis Devlet Hastanesinde Müdür Yardımcılığı yapan abisi Mehmet Cihat Ceylan’ı görevinden aldırarak intikam aldığı iddia edildi.

ANF’den Zeynep Kuray’ın haberine göre, 12 Eylül Referandumu öncesi TÜSİAD-Hükümet gerginliğine neden olan “Taraf Olmayan Bertaraf Olur” uyarısı iş dünyasından sonra, bürokraside de rüzgarını estirmeye devam ediyor. Seçimlerin hemen ardından bürokrat rotasyonunun, tayin ve terfilerinin baş döndürücü bir şekilde artış gösterdiği devlet katındaki en ilginç olay ise Bitlis’te yaşanıyor.

Özellikle sağlık iş kolu başta olmak üzere yaygınlaşan kadrolaşma ve ihale pazarlama iddiaları, gazete sütunlarının ardından insan hakları savunucuları tarafından da dillendirilmeye başlandı.

İHD Bitlis İl Temsilcisi Hasan Ceylan, AKP Hükümetinin uygulamalarının bürokratik ve adli bir sorun olmaktan çıktığını, vahim boyuta ulaşan ve günlük hayatı iyiden iyiye değiştiren birçok uygulamanın artık insan hak ve hürriyetlerini de ihlal eder bir hal aldığını söyledi.

”AKP iktidarı kendisinden olmayanları hedefine almakla yetinmeyip, hedefindeki insanların akrabaları ve yakınlarını da artık hedef alır hale gelmiştir. Bitlis İl Sağlık Müdürlüğünde çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AKP Bitlis İl Genel Meclis eski üyesi olan Nihat Ceylan 2011 genel seçimlerinde AKP’den istifa ederek bağımsız milletvekilli adayını desteklemesi nedeniyle başta Vali Yılmaz ve Vahit Kiler tarafından, Ceylan’ın ağabeyine yönelik baskının arttırılması taleplerinin kendilerini bunalttığını söyledi. Müdürlük yetkilisi, AKP milletvekili Vahit Kiler’in, Nihat Ceylan’ın bu siyasi tavrının acısını Bitlis Devlet Hastanesinde müdür yardımcısı görevinde çalışan abisi Mehmet Cihat Ceylan’ı görevinden aldırarak çıkarıldığını İnsan Hakları Derneği Bitlis Temsilciliğine ulaşarak, haberdar etti.

Bitlis Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı olan Mehmet Cahit Ceylan gibi siyasetle ilgisi olmayan, devlet memurluğu yapan bir birey; kardeşinin siyasi tercihi nedeniyle hedefe alınarak, görevden alınmıştır. Bitlis Valiliğinin Sağlık Bakanlığına 27.06.2011 tarihinde 8123 sayılı kanuna istinaden gönderdiği yazı ile Sağlık Bakanlığından Personel Genel Müdürlüğünün 27.07.2011 gelen yazı ile müdür yardımcılığı görevinden daha önce hiçbir uyarı yapılmaksızın alınmıştır. İnsan hak ve hürriyetlerini ayaklar altına alan AKP Hükümeti uygulamalarının artık bir kine dönüştüğü Cahit Ceylan örneğinde olduğu gibi gün yüzüne çıkmıştır. İnsan hak ve hürriyetleri savunucusu olarak, bu duruma şahit olmak beni derinden yaralıyor. Bir kimsenin kardeşinin siyasal tercihi nedeniyle cezalandırılması, hayatının ilerleyen dönemlerinde ekendi tercihi ve istekleri dışında bir başkasının emir ve buyruğuyla hayatının değiştirilmesi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin “Köleliği” yasaklayan maddelerine açıkça aykırıdır. Barış savunucuları olarak, artık toplumu köleleştirmeye çalışan AKP Hükümetinin zihniyetinin iyice ayyuka çıktığı bu ve benzeri uygulamalarından bir an önce vazgeçmesini talep etmekteyiz.”

Mehmet Cahit Ceylan’ı hedefe alan ve üst düzey devlet yetkililerini bile çileden çıkaran bu uygulamanın kronolojisi ise şu şekilde seyretti:

2002 yılında AKP kurucu İl Başkan Yardımcılığı yapan kardeşi Nihat Ceylan, 2004 yılında AKP İl Genel Meclis üyesi, 2007 yılında milletvekilli adayı, daha sonra 2009 belediye seçimlerinde aday adayı olmuş ve son olarak da 2011 yılında milletvekilli adaylığına başvurmuş, ancak Vahit Kiler’in baskıları sonucunda başvuru dikkate alınmamıştı. Bunun üzerine Nihat Ceylan Bitlis bağımsız adayını desteklemeye karar vermiş ve AKP’den istifa etmişti. Bitlis’te beklediği oyu bulamayan AKP, seçim sonrası muhaliflere ve yakınlarına gözdağı vermek üzere harekete geçmiş, bu çerçevede Mehmet Cahit Ceylan da, kardeşi Nihat Ceylan’ın Kiler Marketler patronu Vahit Kiler’e bayrak açması nedeniyle Bitlis Valiliğini ve Ankara Sağlık Müdürlüğü devreye sokularak görevinden alınarak masa başı göreve getirilerek cezalandırıldı.