23 Şubat Pazar günü öğle saatlerinde İzmir'in Urla ilçesinde bir grup, polislerin önünde İzmir HDP Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayı Osman Özçelik'in de içerisinde bulunduğu seçim arabasına Urla merkezine girdiği anda taş ve sopalarla saldırı gerçekleştirdi.

Yerel seçim çalışmaları kapsamında seçim irtibat bürosu açılışı için İzmir'in Urla İlçesi'nde giden HDP seçim aracı, Cumhuriyet Meydanı'nda bekleyen grubun taşlı ve sopalı saldırısına uğradı. Seçim otobüsüne saldıran grup, otobüsün camlarını kırarak, içeride bulananları linç etmek istedi.

Türk bayrakları taşıyan ve "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz ", "Her şey vatan için" sloganları atan ırkçı grup, taş ve sopalarla otobüse saldırarak otobüste bulananlara ağır hakaretlerde bulundu.

Seçim arabasının bütün camları parçalandı. Saldırılar sorasında HDP'lilerden 2 kişi yaralanıp hastaneye kaldırıldı.

BDP İLÇE BİNASI KULLANILAMAZ HALE GETİRİLDİ

Ardından seçim bürosunun bulunduğu Urla Meydanı’nın etrafında toplananlar ırkçı sloganlar atarak 1. Kattaki BDP ilçe örgütüne de taş ve sandalye fırlattı. Polis "Biz bir şey yapamıyoruz" derken HDP'liler seçim bürosuna geçti ve burada mahsur kaldı.

Sayıları gittikçe artan grup, "Burası Urla burdan çıkış yok" sloganı atarak seçim bürosuna saldırdı. Seçim irtibat bürosu olarak da kullanılan BDP ilçe binasını kullanılamaz hale getirildi.

Saldırı sırasında polisin saldırganlara hiçbir müdahalede bulunmamasının olayların şiddetlenmesine neden olduğu bildirildi.



DAYANIŞMAYA GELENLERE DE SALDIRI

Urla'da ırkçı saldırıya maruz kalan HDP'lilerle dayanışmak için araçla ilçeye gelen yurttaşlar da sopa ve demir çubuklarla linç girişimine maruz kaldı, 4 kişi de burada yaralandı.

Öte yandan seçim bürosunda mahsur kalan HDP'liler ise polisin olay yerine getirdiği sivil araçlarla ilçeden çıkarıldı.

Buca'dan gelen HDP'lilerin de linç edildiğini öğrenen araçlardaki HDP'liler, ilçe girişinde bulunan Uğur Mumcu Kavşağı'nı trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. Urla'ya çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA araçları sevk edildi.

Saldırıyı kınamak için 24 Şubat günü saat 12:30'da İzmir Sevinç Pastanesi'nin önünde HDP tarafından basın açıklaması yapılacak.

Ayrıca HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de yarın 11.30’da HDP Ankara İl Binası’nda son siyasal gelişmeleri ve HDP’nin seçim çalışmaları ve büro açılışları sırasında karşı karşıya kaldığı saldırıları değerlendirecekler.

BİR SALDIRI DA KADIKÖY’DE

HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder'in katılımıyla yapılan Kadıköy HDP 1. Bölge Seçim Koordinasyonu Bürosu'nun açılışının ardından bir grup saldırgan önünü kestikleri HDP seçim otobüsüne taş ve sopalarla saldırdı. Mitinge dönüşen açılış sonrası Arnavutköy'de açılışı yapılacak seçim bürosu açılışı için Kadıköy'den Arnavutköy'e doğru hareket eden seçim otobüsünün önü Kadıköy Rıhtım Caddesi üzerinde ırkçı bir grup tarafından kesildi. Saldırganlar önüne kestikleri otobüse taş ve sopalarla saldırdı. Yaşanan saldırıda otobüs hasar gördü. Saldırı sırasında bölgeye ulaşan çevik kuvvet polisleri, saldırgan gruba müdahale etti. Çevik kuvvetin otobüsün saldırganlara müdahale ederek önünü açması üzerine seçim otobüsü bölgeden uzaklaşabildi.

KARŞIYAKA'DA DA SALDIRI

HDP'liler İzmir Karşıyaka'da da seçim bürosu açılışı yaptı. Karşıyaka'da açılmak istenen seçim bürosuna bir grup ırkçı demir çubuk ve sopalarla saldırı girişiminde bulundu.

Osman Bulugil / Demokrat Haber İzmir