CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hakkındaki onca tartışmalı iddiaya rağmen bugün TBMM'de yemin ederek göreve başlayacak olan Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun ilişkilerinden dolayı 'ombudsman' değil 'akbudsman' olacağını belirti.

CHP İstanbul milletvekili Umut Oran, yazılı açıklama yaparak Ömeroğlu’na son kez yemin etmeme çağrısında bulundu. Oran’ın açıklaması şöyle:

"Recep Tayyip Erdoğan tarafından şahsen belirlenen ve o göreve "atanan" kamu Başdenetçisi bugün yemin edecek. Hrant Dink davasında, davalının kim olduğunu bile bilmeden karar veren, yargıçlığı sırasında bir takım kurumların daveti ile uluslararası geziler yapan ve bu olaylardan dolayı da herhangi bir üzüntü taşıdığı görülmeyen Sayın Ömeroğlu bugün "Kamu Başdenetçisi" sıfatı kazanacak. Kamu denetçileri ise yine aynı türden. Hrant Dink kararında imzası olan ve Tayyip Erdoğan'ın davasında muhalefet oyu veren bir eski yargıç, eski AKP kurucu üyesi, milletvekili, AKP kadın kolları MYK üyesi.. Tarafsız ve bağımsız olması gereken bir kurum daha en baştan tartışmalı ve yıpranmış bir biçimde göreve başlıyor. Köprüden önce son çıkış, en azından Kamu Başdenetçisinin yemin bile etmeden bu görevden çekilmesidir. İnsan hakları ve yargıçlık alanında sicili belli olan bu kişi en azından Türkiye'ye karşı bu sorumluluğu göstermelidir. Yoksa bundan böyle Türkiye kendisini ombudsman değil "Akbudsman' olarak bilecektir. Ombudsman İsveççe 'aracı kişi' demektir ama 'Akbudsman'ların neye aracılık edecekleri ise ayan beyan ortadadır."