BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, TBMM Genel Kurulu'nda kürsüden yaptığı konuşmanın ardından "Yasaksız, kılık kıyafet yasağı olmayan bir Meclis diliyorum" diyerek kravatını çıkardı ve kürsü mikrofonuna taktı.

TBMM Genel Kurulu, bugün, Hükümete KHK çıkarma yetkisi veren tasarının görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışacak.

AK Parti’nin grup önerisi üzerine söz alan BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis İçtüzüğünün grup değil birey merkezli olması gerektiğini söyledi. Kılık kıyafetle ilgili yasakların da kaldırılması gerektiğini belirten Uras, Avrupa Parlamentosunda bu konuda bir yönetmelik bulunmadığını dile getirdi. Kılık kıyafet gibi şekli meselelerin aşılmasının, içerik konusunda adım atılmasının yararlı olacağını anlatan Uras, kravatını çıkarıp kürsüye koyarak, "Kravatımı Meclise hediye ediyorum. Umarım yasaksız, kılık kıyafet yasağının olmadığı bir Meclisimiz olur" dedi. Uras, kravatını kürsüde bırakarak yerine geçti.

Başkanvekili Nevzat Pakdil’in, kravatın Uras’a verilmesini istemesi üzerine kavas kürsüdeki kravatı alarak Uras’a götürdü. Ufuk Uras bu kez kravatı, oturduğu sıranın üzerine bıraktı. Başkanvekili Pakdil, değişmediği sürece İçtüzük hükümlerine uyulması gerektiğini hatırlatarak, Uras’tan kravatını takması ya da salondan çıkması gerektiğini söyledi. Uras ise kravatını sırada bırakarak salondan çıktı. Daha sonra kavas, kravatı Uras’a götürdü.

Uras 2010 yılı Mart ayında Dışişleri Komisyonu toplantısına da kravatsız katılmış, CHP’lilerin tepkisine neden olmuştu. Uras, komisyon başkanlığına yazı yazarak, toplantıya kravatsız katılıp katılamayacağını sormuş ve konu Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e taşınmıştı. Şahin, komisyon için kılık kıyafet düzenlemesi bulunmadığını belirterek, İçtüzüğün 56’ncı maddesine atıfta bulunmuştu.

Uras, 23’ncü dönem başında ise lise yıllarından sonra ilk kez kravat taktığını söylemişti.