BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanmaları için yapılan başvuruların 6’ncı ayına girdiğini belirterek "BDP’lilerle ilgili 6 dakikada karar veren yargı darbecilere sıra gelince 6 ay bekleyebiliyor. Diyojen gibi cesur savcı ve hakim arıyoruz. Kenan Evren ve arkadaşları yargılanmalı, 12 Eylül mağdurlarından özür dilenmeli" diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Devrimci 78’liler Federasyonu ile bazı demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül referandumunun ardından Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanmaları için yapılan başvuruların 6’ncı ayına girdiğini söyledi.

Uras "BDP’lilerle ilgili 6 dakikada karar veren yargı darbecilere sıra geldiğinde 6 ay bekleyebiliyor. Yargının bağımsızlığını sağlamak hepimizin görevi olmalı. Darbe hukuku ve darbe kültürünü aşmada Meclis’in çok önemli sorumlulukları olduğunu düşünüyoruz. Hukuku ortadan kaldıran darbecilere karşı hukuku uygulamak neden bu kadar zor oluyor, anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Türkiye’nin, Pinochet’i yargılayan hukukçuları ortaya çıkarabileceğini ifade eden Uras, cesur savcı ve hakimlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Uras "Biz de Diyojen gibi cesur savcı ve hakimleri arıyoruz" dedi.

-"MAHİR ÇAYAN’IN TOPLU YAZILARINI BASAN YAYINCIM 1.5 YIL HAPİS CEZASI ALDI"-

Cezaevlerinden, 12 Eylül mağdurlarından özür dilenmesi, cezaların ortadan kaldırılması gibi sayısız mektup aldıklarını kaydeden Uras, kendi yayıncısı da olan Su Yayınlarının sahibi Recep Tatar’ın, Mahir Çayan’ın toplu yazılarını bastığı için 1.5 yıl hapse mahkum olduğunu kaydetti.

Uras "Siz nasıl suçu ve suçluyu övme diye bu ülkenin 68 kuşağının kitaplarını, yayıncılarını mahkum edersiniz. Meclis’in asli görevi kayıkçı dövüşü değil, horoz dövüşü değil bu tür konularda somut adım atmaktır" dedi.

-"DARBECİLERİN CUMHURBAŞKANI UNVANLARI GERİ ALINMALI"-

Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal ise 12 Eylül 2010’da yapılan referandumla, darbecilerin yargılanmasını önlediği varsayılan Anayasa’nın Geçici 15’nci maddesinin kaldırıldığını hatırlatarak darbecilerin derhal yargılanmasını istedi.

Darbecilerin nasıl yargılanacağına ilişkin özel bir yasa çıkarılması gerektiğine işaret eden Kangal, "Kenan Evren, Cemal Gürsel ve 12 Mart Muhtırasının sorumlusu Cevdet Sunay’ın Cumhurbaşkanı unvanları geri alınmalıdır. Darbecilere ve yandaşlarına verilen tüm akademik unvanlar geri alınmalı, darbecilerin ve yandaşların adları okullarımızdan, sokaklarımızdan, meydanlarımızdan silinmeli. Darbecilerin servetleri açıklanmalı, mal varlıklarına el konulmalı, emekli maaşları kesilmeli ve bu kalemler kurulacak 12 Eylül Tazminatları Fonu’na aktarılmalıdır. Darbeleri ve darbecileri övenler, suçu ve suçluyu övmekten yargılanmalıdır" diye konuştu.

Cunta döneminde yargılanan, gözaltına alınan, kaybedilen, idam edilen, işkenceyle öldürülen, zulmedilen herkesten devlet adına özür dilenmesini de istediklerini ifade eden Kangal, cezaevlerinde geçen sürelerin sigortalılığa sayılması ve sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi, darbe döneminde vatandaşlıktan çıkartılanların kayıtsız şartsız vatandaşlığa geri alınması gerektiğini de ifade etti.

-"SOL İÇİNDE ORTAK PAYDALARI DEĞİL GERGİNLİKLERİ KIŞKIRTAN EĞİLİMLER VAR"-

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uras, bir soru üzerine Kenan Evren ve arkadaşlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunanlar arasında, referandumda farklı tutum alanların da bulunduğuna işaret etti. Uras, "Önümüzdeki süreçte evet diyen, hayır diyen, boykot diyen kim olursa olsun, yeni Anayasa için ortak bir tutum alarak ortak paydalarımızı ön plana çıkarmayı esas alıyoruz. Çünkü Türkiye’de sol içinde ortak paydaları değil gerginlikleri veya ayrılıkları kışkırtan eğilimler var. Buna asla fırsat vermeyeceğiz" diye konuştu.

-"BAŞKASINI NASIL BİLİYORSUNUZ KENDİM GİBİ"-

Uras, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından AKP’ye katılacağı iddialarının ortaya atıldığının hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:

"Türkiye’de ‘Başkasını nasıl biliyorsunuz, kendim gibi’ sözü herhalde bu durumlar için söylenmiş. Önümüzdeki süreçte bir barış ikliminin tesis edilmesi açısından ne yapılması gerektiği konusunda somut adımlar atılması gerekiyor. Bu konudaki değerlendirmelerimizi ifade ettik. Artık taahhüt değil, seçim sonrasına erteleme değil, önümüzdeki süreçte adım atmak gerekiyor. Bu konudaki kanaatlerimizi beyan ettik. Bu diyalog ve müzakerelerin, barışın tesis edilmesini sağlaması önemli. Bu siyasetten öte insani ve vicdani meseledir" dedi.

Uras, "Yaşar Büyükanıt’ı yargılayamayanların Kenan Evren’i yargılayacağına inanıyor musunuz?" sorusuna ise "Biz kimsenin fıtratına değil kendi bakışımıza bakıyoruz. Bizim muhalefet örgütleri olarak bu talebimiz var. Kendi ayaklarımız üzerinde siyaset yapıyoruz. Başkalarının ne yaptığı bizi ilgilendirmiyor" yanıtını verdi.

Açıklamanın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz...

Haber: Milliyet