İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yapılacak seçimlerde CHP ve HDP'nin birlikte hareket etmesine yönelik temenniler, Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından yeniden yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Öneriyi destekleyen de var, çeşitli nedenlerle karşı çıkan da...

Radikal'deki habere göre; sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın engellenmesi, yaklaşan yerel seçimler öncesinde zaten çok hareketli olan siyasi kulis ve tartışmalara da yeni boyutlar kazandırdı. Engellemeye rağmen kullanıcıların akın ettiği Twitter’da, bu yasaklamaların ardından İstanbul Belediye Başkanlığı seçimi için CHP ve HDP’nin birlikte tutum alması temenni ve önerileri de yeniden gündeme geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Teorisi bölümünde öğretim üyesi olan Zeynep Gambetti’nin, HDP Genel Merkezi (@HDPgenelmerkez) ve İstanbul adayı Sırrı Süreyya Önder’i de (@sirsureyya) mention yoluyla eklediği şu tweet, tartışmanın fitilini ateşledi:

“Peki, kabul, bıçak kemiğe dayandı: HDP İstanbul seçimlerinden çekilsin, oyların CHP'ye gitmesi çağrısında bulunsun!”

Gambetti’nin bu tweetinin ardından Twitter ahalisi bu öneriye farklı tepkiler gösterdi.

Bazı kullanıcılar, Gambetti’nin önerisini hararetle destekledi.

Anti-Regime (‏@paranoiaisbliss) “Genel Seçimler öncesi sol ittifakın önünü acar, toplumsal barışa katkı sağlar” yorumu yaparken, Hz. Hollanda (‏@Hz_Hollanda) isimli kullanıcı, “HDP bunu yaparsa yarın gider üye olurum” diye yazdı. Çok sayıda başka Twitter kullanıcısı da bu fikre destek veren tweetler attılar.

Bazı kullanıcılar da bu öneriyi desteklemekle birlikte, buna karşılık İstanbul’daki kimi ilçelerde de CHP’nin HDP’yi desteklemesi, HDP lehine seçimden çekilmesi çağrısı yaptı.

Ancak Gambetti’nin önerisine karşı çıkanlar da vardı.

Karşı çıkanların bir kısmı, olası bir ittifakın, adaylar belirlenmeden önce bizzat CHP tarafından kapatıldığını söylediler.

Gökçen Kovancı (‏@halkincuvaldizi) “Hatırlayalım... Ulusalcıların oylarını negatif etkiler diye tüm kapıları kapatan CHP olmuştu” dedi ve şöyle devam etti: “Ankara'da kurt işareti yapan Kılıçdaroğlu'nun tercihi belli sanki…”

Faik Emre Koşan (‏@_fek) kullanıcısı ise bu öneriye başka bir noktadan karşı çıkıyordu: “Bu çağrı MHP'den CHP'ye kayan oyları geri döndürür, bu şekilde olması daha sağlıklı bence.”

Serdar Tekin (‏@srdr_tkn) isimli kullanıcı ise “İyi de böyle bir ittifak zemini için CHP'ye düşen hiç mi sorumluluk yok?” diyerek konunun müzakere edilmesini istedi.

Bu ana başlıklar halinde toplanabilecek tutum ve tepkiler başka pek çok kullanıcı tarafından farklı şekillerde dile getirildi.

***

Kendisine telefonla ulaşılan Zeynep Gambetti ise Hürriyet'e şunları söyledi:

“Görüş vermek istemiyorum. Ben Twitter’da bir gün önce yazdıklarımla, bir gün sonra yazdıklarımla yeterince açıklama yaptım.

Ben siyasal aktör değilim. Benim üstümden buradan bir olay yaratılmasını çok yanlış buluyorum. Sırrı Süreyya Bey’le bir görüşmem hiç olmadı. Ben siyasal bir aktör değilim. Ben basit bir Twitter kullanıcısıyım.

Ben HDP Danışma Kurulu’ndayım fakat partili değilim. Bir açıklama yapmayı tercih etmiyorum.  Bunun böyle gündeme gelmesini istemiyorum.

Bunu Twitter yasağıyla ilgili olarak attım. Gerçekten beni basit bir Twitter kullanıcısı olarak görün. Ona tepkim, 'bıçak kemiğe dayandı' buydu.

Biraz can havliyle yazdım. Bu benim şahsi düşüncem. Siyasal aktörleri bekleyelim, ne yapacaklar. Eninde sonunda dengeleri bilen onlar.”