Gezi direnişinde attıkları tweetler nedeniyle 3 yıla kadar hapis istemiyle 29 kişinin yargılandığı davada, mahkeme, uzman hukukçuların duruşmada dinlenmesi istemini, “hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki konularda bilirkişiden rapor ve görüş alınamayacağını” ileri sürerek reddetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da “mağdur” sıfatıyla yer aldığı dava, İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Cumhuriyet'teki habere göre; bugünkü duruşmaya, tutuksuz yargılanan 29 sanıktan SY, EÇ, IK ve avukatları ile gözlemci sıfatıyla Uluslararası Af Örgütü üyeleri Andrew Gardner ve Johannes von Ahlefled katıldı.

Duruşmada sanık avukatlarından Hatice Hande Atay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın hazırladığı 30 sayfalık mütalaayı mahkemeye sundu. Öğretim üyelerinin mütalaasında, “İddianamede sanıkların şiddete başvurduğunu gösteren ya da başkalarının gerçekleştirdiği şiddet eylemleriyle illiyet bağı bulunan hiçbiri veri mevcut olmadığı” vurgulandı.

Sonuç bölümünde de, “Sanıkların cezalandırılması, ifade özgürlüğü ve toplantı hakkının ağır bir şekilde ihlal edilmesi sonucunu yaratacaktır. Sayın mahkemenin sanıkları mahkum etmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Ancak mahkeme, öğretim üyelerinin tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. Sulh ceza mahkemeleri kapanacağı için de HSYK’nin yapacağı yeni yetkilendirmenin beklenmesine karar verdi.

Sanık avukatlarından Atay, mahkemenin daha önce Başbakan Erdoğan’ın mağdur sıfatıyla dosyada yer almasını kabul ettiğini anımsatarak “Ancak mahkeme, mağduriyetini anlatması için duruşmaya katılma istemimizi reddetmişti. Şu anda davanın tek mağduru Başbakan görünüyor, ancak asıl mağdurlar, yargılanan müvekkillerimizdir” diye konuştu.

Atay, mahkemenin Altıparmak ve Akdeniz’in raporuna yönelik de, “Normalde açılmaması gereken bir davada, verilmemesi gereken kararlar veriliyor. Mahkemeden beklenen bunu bir delil olarak alıp dosyaya koymasıydı. Usulde yeri olmayan bir karar verildi” dedi.