HDP, 4 Kasım operasyonunun birinci yılında bir rapor hazırladı.

4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır milletvekilleri İmam Taşçıer, Nursel Aydoğan ve Ziya Pir, Hakkâri milletvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan ve Selma Irmak, Mardin milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü ve Leyla Birlik, Van milletvekili Tuğba Hezer hakkında Bingöl, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van illerindeki savcılıklarca gözaltı kararı verilmişti.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahatin Demirtaş’ın da bulunduğu 12 milletvekili gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ile milletvekilleri Abdullah Zeydan, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Leyla Birlik, Nihat Akdoğan, Nursel Aydoğan, Selma Irmak tutuklanırken; İmam Taşçıer, Ziya Pir, Sırrı Süreyya Önder denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.

HDP operasyonun birinci yılında hazırladığı raporda tutuklamaların hukuki değil siyasi olduğunu kaydetti.

Raporda hukuki sürece de yer verildi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı AİHM’e yapılan başvurudaki gerekçelerle birlikte özgürlük ve güvenlik hakkının da ihlal edildiği ifade edildi. Eş Genel Başkanlarla ilgili başvuru 17 Kasım 2016 günü yapılsa da, geçen bir sene boyunca bu dosyalara dair hiçbir gelişme yaşanmadı.

Anayasa Mahkemesi’nin sessizliğini sürdürmesi üzerine, 20 Şubat 2017 günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruldu.

AİHM, tutukluluk başvurularını öncelikli inceleme yönünde karar aldı ve hükümetin savunmasını istedi. 

TUTUKLU VEKİLLER

Şu anda HDP'den Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk, Çağlar Demirel, İdris Baluken, Abdullah Zeydan, Burcu Çelik, Ferhat Encü, Gürsel Yıldırım ve Selma Irmak tutuklu bulunuyor.

Tutuklanıp serbest bırakılan milletvekilleri: Ayhan Bilgen, Besime Konca, Leyla Birlik, Meral Danış Beştaş, Nihat Akdoğan ve Nursel Aydoğan.

5 KİŞİNİN VEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bir yıllık süreçte HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP'li Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer ve Besime Konca'nın vekillikleri düşürüldü.

HDP - 4 Kasım raporu.pdf