Mümtaz'er Türköne, Taraf gazetesinde yayımlanan söyleşisinde Milliyetçilik tartışmalarına değinerek, "MHP liderliği donmuş, katılaşmış vaziyette. Gençler de bu durumdan rahatsız" dedi.

Türköne'nin 16 Mart 2013 tarihli söyleşisinde, Ülkücü milliyetçiliğin bugünkü durumunu şöyle anlattı:

"TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ BUGÜN MHP'DE DEĞİL, TÜRK OCAKLARI'NDA TEMSİL EDİLİYOR"

"Kürt sorununun şekillendirdiği bir milliyetçilik egemen. Bu yüzden daha çok tepkisel. Teorik olarak çok zayıf. Saf retorikle durumu idare ediyorlar. Türk Ocakları’nda daha rafine ve kişiliği olan bir duruş var. Türk milliyetçiliğinin tarihî mirası bugün MHP’de değil Türk Ocakları’nda temsil ediliyor. Ülkücülüğün çok sade bileşenleri var. “Türklük siliniyor”, “Türkiye bölünüyor” retoriği, tepkisel bir taşra radikalizminin biçimlendirdiği dayanışma çağrısı ve uluslararası gelişmelerin tamamının boca edileceği bir ABD-İsrail komplosu veya heyulası. Ülkücülerin internet sitelerini -bu konuda çok ileriler, yakından takip ediyorum. Milliyetçilik adına yeni, dişe dokunur bir şey var mı diye. Çok yetenekli, cevval gençler var; ama orijinal bir şey yok. Kürt sorunu her tarafı kaplamış ve duygusal tepkilerin üzerine çıkacak bir fikir pusulası görülmüyor.

'GENÇLER RAHATSIZ'

"MHP’nin asıl gücü genel merkezinde değil, taşra teşkilatlarındadır. Bahçeli’nin grup konuşmaları dışında MHP’de bir aşama belirtisi yok," diyen Türköne, "Gençler de bu durumdan rahatsız," derken, MHP liderliğinin, çok atak ve arayış içindeki yeni nesil ülkücüleri kesmediğini söyledi.

MHP'nin ülkücülüğün kendini gerçekleştireceği alanlara kendini açamadığını söyleyen Türköne, "Donmuş, katılaşmış vaziyette. Siyasetten önce fikri önderliğe ihtiyaç var. Galiba MHP de tabandaki değişim arayışlarının baskısı altında," diye belirtti.

'KÜRTLERE KARŞI TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ YAPMAK İHANETTİR, AHMAKLIKTIR'

Milliyetçilik yangına benzinle gitmek gibidir diyen Türköne, "Kürtlere karşı Türk milliyetçiliği yapmak millete ihanettir. Kim ki Türkiye’nin ana sorunu olan Kürt sorununu çözerken milliyetçilik yapıyorsa, ya satılmış bir hain, ya da sırılsıklam bir ahmaktır," dedi.  

'ORTA ASYALI İLE YOK, AMA KÜRT İLE ORTAK BİR GELECEĞİM VAR'

Türk milliyetçiliğinin başlangıcından itibaren kültür milliyetçiliği olarak geliştiğini söyleyen Türköne, "Milliyetçi kültürel ortak paydalara bakar. Türk ile Kürt’ün kültürü ortak ise ikisi aynı millettir," dedi ve şöyle konuştu:

"Somutlaştırarak cevap vereyim. Ben kendimi Bişkek’te veya Aşkabat’ta yaşayan Orta Asyalı bir Türk’e değil, Diyabakırlı, Vanlı bir Kürt’e daha yakın hissediyorum. Bin yıl içinde bu topraklarda bambaşka bir toplum ortaya çıkmış. Orta Asyalı ile yok ama Kürt ile ortak bir geleceğim var."