Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü romancı Orhan Pamuk, demokrasinin temel unsurlarının her gün ihlal edildiğini, öyle ki insanların artık fısıldayarak konuştuğunu söyledi.

Genellikle siyasi polemiklere girmekten kaçınan kaçınan Pamuk, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği mülakatta Türkiye’deki siyasi gelişmeleri yorumladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhalif bir laik değil, bir romancı olarak görülmek istediğinin altını çizen Pamuk, “Ben sadece hükümetle kavga etmek için tedbir almamalıyım, aynı zamanda insanların taleplerini de dinlemeliyim. Bir açıdan, başı dertte olan ya da hükümetin iyi gitmediğini düşünenler, sorunlarını benim yansıtmamı istiyor” diye konuştu.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmasının hayatını kolaylaştırmadığını anlatan Pamuk, Türkiye’de kendi jenarasyonundaki çok sayıda yazarın hapis cezası aldığı, sürgün edildiği hatta öldürüldüğünü göz önünde bulundurduğunda kendini şanslı gördüğünü söyledi.

‘İNSANLAR FISILDAYARAK KONUŞUYOR’   

Pamuk, demokrasinin temel unsuru güçler dengesinin AKP tarafından harap edildiği görüşünde.

“Türkiye seçimlerin yapıldığı bir demokrasi, ama insan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygının her gün ihlal edildiği bir demokrasi” diyen Pamuk, konuk öğretim üyesi olarak bir yıl kaldığı ABD’den döndükten sonra ülkede bir ‘korku iklimi‘ hissettiğini, insanların fısıldayarak konuştuğunu fark ettiğini belirtti.

Yolsuzluk soruşturmasının ikna ediciliğinin siyasi İslam’ın gizemini ortadan kaldırdığı söyleyen Pamuk, Türkiye’de yaşanan son gelişmelere ilişkin de, “Otoriter askerler gönderildi, onların yerini otoriter ve İslamcı hükümet aldı” yorumunu yaptı.

Kaynak: DİKEN