BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 2002-2008 yılları arasında toplamda 61 bin 469 tecavüz olayının yaşandığını belirtti.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Türkiye'de yaşanan tecavüz olaylarına ilişkin parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

'DAVALAR GENELLİKLE ZAMAN AŞIMI NEDENİYLE DÜŞMEKTE'

Birtane, Türkiye'de her yıl onlarca kadın ve çocuğun cinsel tacize ya da tecavüze maruz kaldığını belirterek, "Tecavüzlerin çoğu toplu tecavüz olayı olmakta ve devletin kontrolündeki kurumlarda da yaşanmaktadır. Toplu tecavüz olaylarının çoğu kamu görevlilerinin de karıştığı olaylar olarak kamuoyuna yansımaktadır. Bu kapsamda açılan davalar hakkında ise takipsizlik kararı verilmekte, davalar genellikle zaman aşımı nedeniyle düşmektedir. Verilen hapis cezaları ise genellikle adli para cezasına çevrilmektedir. Son yıllarda birçok toplu tecavüz davası hakkında takipsizlik kararı verilmiştir" dedi.

"Hafızalarımızdan asla silinmeyecek Pozantı Cezaevi'nde erkek çocuklarının devletin gözetimi altında cezaevi görevlilerinin tecavüzüne uğraması devletin bu konudaki sicilini ortaya koyuyor" diyen Birtane, şunları ifade etti:

"Kadınlar, kız çocukları, erkek çocukları tecavüze uğruyor. Yedi yaşındaki kız çocukları tecavüz edilerek katlediliyor, kadın ve kız çocuk intiharlarının çoğu tecavüz sonucudur. Ensest ilişkilerin, çok eşliliğin üzeri örtülüyor. Evet, Türkiye'de her yıl on binlerce tecavüz olayı yaşanıyor. Binlercesi gizleniyor. Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin tarafından bir soru önergemize verilen cevabi yazı bu dehşet tablosunu bir nebze de olsa açığa çıkarıyor."

'61 BİN 469 TECAVÜZ YAŞANDI'

Birtane, Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 2002-2008 yılları arasında toplamda 61 bin 469 tecavüz olayının yaşandığını belirterek, bu tecavüz olaylarına 99 bin 792 kişinin karıştığını söyledi.

Birtane, sadece 2008 yılında yaşanan tecavüz olaylarının 7 bin 859 olduğunu ve bunun her gün 22 tecavüz olayı yaşandığı anlamına geldiğini ifade etti. Birtane, Bakanlığın verdiği diğer verileri şöyle dile getirdi:

"2009-2011 yılları arasında ise toplamda 29 bin 980 tecavüz suçu işlenmiştir. 2009 yılında 8 bin 571 olan tecavüz suçu, 2011 yılında 10 bin 726'ya çıkmıştır. Yine bu yıllar arasında işlenen cinsel taciz suçu ise 35 bin 556 olmuştur. Bu 3 yılda cinsel taciz ve tecavüzden yargılanan sanık sayısı ise, 35 bin 556 olmuştur. Yine bu cinsel taciz ve tecavüz olaylarında karara bağlanan dava sayısı düşük kalmış, binlerce dava beraatla sonuçlanmıştır. Örneğin 2011 yılında karara bağlanan davalardaki tecavüz suç sayısı 8 bin 756 olmuştur. Bu sayının 2 bin 850'si beraatla sonuçlanmıştır."

Birtane, Bakanlığın soru önergesine verdiği yanıtın sadece yargıya yansıyanlar olduğunu kaydederek, bu rakamların çok üzerinde tecavüz ve cinsel taciz yaşandığını söyledi. Birtane, tecavüz ve cinsel taciz olaylarının üzerine gidilmesi gerektiğini ve bu tür olayların önüne geçmesini istedi.