Mardin’in Nusaybin ilçesinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kadın Meclisi ve bileşenleri "Rojava'dan (Batı Kürdistan) doğan güneş halkları özgürleştirecek" mitingİ düzenledi. Mittani Kültür Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen mitinge binlerce kişi katıldı.

Burada Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk yaptıkları konuşmalarda, Suriye Kürdistan'ının (Batı Kürdistan) Resulayn (Serêkaniyê) kentinde debam eden çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

"KİM DEMOKRATİK YAŞAMDAN YANAYSA ONLARLA OLACAĞIZ"

BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat, Kürtçe yaptığı konuşmada Afrin, Qamişlo ve Serêkaniyê ile dayanışmak amacıyla alanlarda olduklarını söyledi.

"Rojava'daki halk diyor ki: 'Esad ya da kim geliyorsa gelsin, ama demokrat olsun'. Kim demokratım diyorsa, demokratik yaşamdan yanaysa onlarla birlikte olacağız. Ama zulmedenlere karşı da direnmeye devam edeceğiz" diye konuşan Akat, "Tüm Avrupa ülkeleri ile özellikle Türkiye'ye, Rojava halkının yalnız olmadığını göstermeliyiz," ifadelerini kullandı.

"ROJAVA'DA SİYASAL BİR DEVRİM YAPILMIŞTIR"

DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk ise Ortadoğu'da tarihsel bir gelişim yaşandığını söyleyerek, Ortadoğu'nun geleceği açısından Kürt halkının mücadelesinin önemine dikkat çektiği konuşmasında, "Rojava’da Ortadoğu devriminin bir kıvılcımı çakılmıştır. Rojava’daki halkımızın ortaya koyduğu mücadele tam anlamıyla bir siyasal devrimdir. Rojava’da bir siyasal devrim yapılmıştır," dedi.

Tuğluk, Rojava’da gerçekleşen devrimin kadın devrimi olduğunu söylediği konuşmasında, "kadının adının dahi olmadığı o coğrafyada kadınların toplumsal cinsiyete karşı çıkarak 7’den 70’e bu devrim süreci içerisinde yer aldığını" belirtti ve orada kadınların demokratik özerklik temelinde yeni yasalar oluşturduğunu  söyleyen Tuğluk, Rojava’daki kadınları selamladı.

"ROJAVA’DA KÜRT HALKININ STATÜ KAZANMASI İSTENMİYOR"  

"Sömürgeciler, egemenler Rojava’da Kürt halkının statü kazanmasını içine sindiremiyor," diyen Tuğluk, "Bu nedenle bu devrimi engellemek için Rojava üzerinde her türlü sinsi oyun oynanmaya çalışılıyor. Bu egemenlerin bilinen sinsi hastalığıdır. Önce inkar ederler, daha sonra itibarsızlaştırmaya çalışırlar bundan da sonuç alamazlarsa bu sefer silahlı çeteleri devreye sokar. Biz egemenlerin bu politikalarını  çok iyi biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Rojava’da yaptığı da aynen budur" diye konuştu.

"ÇETELER SİLAHLANDIRILDI"

Tuğluk, Türkiye'nin Suriye Kürdistan'ına yönelik politikasını eleştirdiği konuşmasında, "Rojava halkının kendi öz yönetimini sağlaması Türk devletini neden bu kadar rahatsız ediyor?" dedi ve "Bunun nedeni tamamen Kürt düşmanı bir politika yürütmektir. Bundan da sonuç bulamayınca bu sefer çetelerle işbirliği yaptılar. Çeteleri silahlandırdılar, Kürtlerin üzerine saldılar. Bu düşmanca bir politika değil de nedir?" ifadelerini kullandı.

"AÇIKTAN YAPILAMAYAN MÜDAHALE ÇETELERLE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Türkiye'nin açıktan yapamadığı müdahaleyi çeteleri silahlandırarak yapmaya çalıştığını söyleyen Tuğluk, "Aslında Türkiye dolaylı yollarda Suriye Kürdistanı’na askeri müdahalede bulunmuştur. Silahlı çetelerin Türkiye sınırını kolayca aşıp Suriye Kürdistanı’na gitmelerini nasıl izah edebilir? Bu silahlı çeteler Türkiye'de silahlandırılıyor ve memur gibi Ceylanpınar’da bu silahlı güçler Suriye Kürdistanı’na gönderiliyor. Ve bu saldırıların ardından bu çeteler akşam Ceylanpınar’a misafir ediliyor. Soruyoruz; Türkiye’nin desteği olmasa bu silahlı çeteler tank gibi ağır silahları nasıl kullanıyor, nereden alıyorlar?” diye konuştu.

Tuğluk, konuşmasına, "Bu çeteleri silahlandırmaktan vazgeçin. Suriye’nin demokratik özerk iradesine saygı gösterin" diye seslendi.

"ROJAVA HALKI YALNIZ DEĞİLDİR"

Tuğluk konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Suriye’deki halkımıza yönelik nereden hangi güçten bir saldırı gelirse biz halkımızı savunacağız. Rojava halkı yalnız değildir. Kuzey Kürdistan’daki Kürtler Rojava’dakilere sahip çıkacak, ne pahasına olursa olsun savunacaklardır. Bu böyle bilinsin."

İmralı da Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelere de değinen Tuğluk, bu görüşmelerin önemli olduğunu söyleyerek, BDP ve DTK olarak sürecin arkasında olduklarını belirtti. (anf)