Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği yönündeki iddiaları sordu.

Katarlı muhalif grup “Kurtuluş İçin Gençlik Hareketi” lideri Khalid el Haill’in youtube’da yayınladığı videosunu hatırlatan Kürkçü, bu videoda Katar’ın IŞİD’i desteklediğine dair bazı belgelerin açıklandığını kaydetti.

Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde Kürkçü şu ifadeleri kullandı:

“Videoda grubun sözcüsü Khalid el Haill gelecek teröristlere (IŞİD’i kastederek) ev sahipliği yapması ve gereken teçhizatın sağlanması için Türkiye’ye Katar tarafından 1 milyon 375 bin dolar ödeme yapıldığını iddia etmektedir.

Bu paranın üstün teknolojik kameralar, kayıt cihazları vb. alınması ve cihatçılara medya desteği sağlanması için ödendiğine, bunların da Türkiye tarafından Irak Kürdistan’ına yollandığına dair ellerinde belgeler olduğu da diğer iddialar arasındadır.

Khalid el Haill’in bir başka video mesajında açıkladığı ikinci belgenin, Katar’ın Amman elçisi yardımcısından Katar Dışişleri Bakanlığı Arap İşleri Sorumlusu’na yazılmış şu mesajı içerdiği iddia edilmektedir: ‘Kuzey Afrika’da teçhizatı tamamlanmış silahlı gönüllülerin Kürdistan üzerinden Irak’ta cihat etmeleri için gerekli lojistik yardımların tamamlanması ve Türkiye limanlarında karşılanmaları için Türkiye ile koordinasyon edilmesi rica olunur.’

Bu iddianın IŞİD militanlarının Irak’a geçişinin Katar ve Türkiye koordinasyonunda gerçekleştiği ve cihatçıların Libya-Türkiye hattı üzerinden Irak ve Suriye’ye geçtiği yönündeki diğer iddia ve bulgularla örtüştüğü iddia edilmektedir.”

"Türkiye Katar’dan 1 milyon 375 bin dolar almış mıdır? Almış ise bunu hangi alanda kullanmıştır?" diye soran Kürkçü Şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Yukarıda iddia edildiği gibi paranın üstün teknolojik kameralar, kayıt cihazları vb. alınması ve cihatçılara medya desteği sağlanması için ödendiği bunların da Türkiye tarafından Irak Kürdistan’ına yollandığı doğru mudur?

İddia edildiği gibi Kuzey Afrika’da teçhizatı tamamlanmış silahlı gönüllülerin Kürdistan üzerinden Irak’ta cihat etmeleri için gerekli lojistik yardımların tamamlanması ve Türkiye limanlarında karşılanmaları için Türkiye ile koordinasyon edildiği doğru mudur?

IŞİD militanlarının Irak’a geçişinin Katar ve Türkiye koordinasyonunda gerçekleştiği ve cihatçıların Libya-Türkiye hattı üzerinden Irak ve Suriye’ye geçtiği iddiaları doğru mudur?"