Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın İsveç'te Türk basınına yaptığı açıklamada Hedegaard Davası'nda Danimarka'yı suçlayıcı sözler kullanması Danimarka'daki politikacıların sert tepkisine neden oldu.

Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen, "Türkiye bu konuda ilk kez eteklerindeki taşları döküyor. Daha önce zanlıyı mahkemenin serbest bıraktığını söylediler. Ama kararla ilgili bir belge gösteremediler. Bu da Türkiye'nin bir şeyler sakladığını, muhtemelen zanlının IŞİD ile rehine değişiminde kullanıldığını gösteriyor" dedi. 

AB Bakanı Volkan Bozkır'ın, İsveç'e yaptığı resmi ziyaret sırasında Türk basınına verdiği demeçte, Hedegaard davası nedeniyle Danimarka'yı eleştirmesi tepkilere yol açtı.

Volkan Bozkır'ın "Lars Hedegaard'a saldıran kişinin Türkiye 'de serbest bırakılması konusunda Danimarka'nın Türkiye'ye baskı yapması doğru değil. Türkiye baskılara boyun eğmez. Danimarka kendi iç politikasında bir gündem yarattı, medyanın da baskısı ile bu konuyu gündemde tutuyor" sözleri, tepkiye neden oldu.

Volkan Bozkır, Stockholm'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, zanlının, mahkeme tarafından serbest bırakıldıktan sonra kayıplara karıştığını ve Türk Hükümeti'nin bu konuda yapabileceği başka bir şey kalmadığını söylemişti. Danimarka ve Türkiye'nin dost olduğuna işaret eden Bakan Volkan Bozkır, Danimarka'nın Türkiye'ye baskı yapmaya çalışarak bir yere varamayacağını belirtmişti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın sözlerini yanıt veren Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen, "Türkiye bu konuda ilk kez eteklerindeki taşları döküyor. Daha önce zanlıyı mahkemenin serbest bıraktığını söylediler. Ama kararla ilgili bir belge gösteremediler. Bu da Türkiye'nin bir şeyler sakladığını, muhtemelen zanlının IŞİD ile rehine değişiminde kullanıldığını gösteriyor" dedi.

Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Sören Espersen, Volkan Bozkır'ın Danimarka'yı, konuyu AB'ye taşıdığı için eleştirdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Türkiye iade talebinde bulunulan bir suçluyu serbest bıraktığı için utanması gerekirken, tepki gösterdik diye bize saldırmaktadır. Danimarka'nın AB'ye gitme ve AB'yi konuya dahil etme zamanı gelmiştir. Türkiye'ye hiçbir zaman AB'ye tam üye olamayacağı açık bir şekilde anlatılmalıdır. Bu iş burada bitmelidir."

Kopenhag'da yazar Lars Hedegaard'a suikast girişiminde bulunduktan bir süre sonra Türkiye'de yakalanan IŞİD yanlısı serbest bırakılmıştı. Türkiye'de serbest bırakılan IŞİD yanlısının konsolosluk çalışanlarının takasında kullanıldığı ileri sürülmüştü.