Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komite Üyesi ve Hatay Milletvekili Barış Atay'ın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğu 'Halk Toplantıları' etkinliklerinin ilki bugün İstanbul Gazi Mahallesi'nde yapıldı.

'TÜRKİYE'DE SOLUN DURUMU VE ÇIKIŞ OLANAKLARI'

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay'ın katılımıyla Gazi Cemevi'nde yapılan 'Türkiye'de solun durumu ve çıkış olanakları' başlıklı etkinliğe halk yoğun katılım gösterdi.

İleri’den Merve Akbaş’ın haberine göre etkinlik, devrimci mücadelede yitirilenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

Atay, konuşmacı olarak davetli olduğu Halk Toplantısı'nda kurumsallaşan faşizm koşullarında Gezi Direnişi gibi reflekslerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve çıkış olanaklarına vurgu yaparak, meclisi halka taşımayı hedeflediklerini yineledi.

TİP'in 'Halk Toplantıları'yla neyi amaçladığına değinen Atay, konuşmasının devamında şunları söyledi:

'ÖRGÜTLÜ DAVRANMAMIZ GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ'

“Değerli arkadaşlar, sol sosyalist hareketin birliği tartışması yeni bir tartışma değil. Her siyasi yapının bir parti çatısı altında birleşmesi kolay bir konu değil elbette. Fakat farklılıklarla birlikte mücadele etmek mümkün. Türkiye'de kurumsallaşmış faşizme karşı, Gazi Mahallesi'nin de ön planda yer aldığı Gezi Direnişi gibi ortak mücadeleler geliştirebiliyoruz. Bu örnekleri artırmak için hem biz sosyalistlerin hem de herkesin daha fazla örgütlü davranması daha fazla fedakarlık yapması gereken bir dönemdeyiz.

'SOLCU, SOSYALİST ADAYLARI DESTEKLEYECEĞİZ'

Ben bir milletvekili olarak MecIis'in her sorunun çözümü olduğuna inanmıyorum. Öte yandan Meclis'i halka halkı da Meclis'e taşımak önemli bize göre. Seçimler her ne kadar önemini yitirmiş olsa da, toplumun değişik kesimleri arasında dayanışmayı büyütmek, bu dayanışmayı kazanıma dönüştürecek ağ tipi örgütlenmeler yaratmak gerekiyor. Yerel seçimlere de bu bakış açısıyla ve örgütlenme bilinciyle yaklaşmak gerekiyor.

Biz önümüzdeki seçimlerde AKP'nin iktidarını zayıflatacak solcu, sosyalist adaylara destek vereceğiz kuşkusuz. Tabi muhtarlık seçimlerinin önemli olduğunu da eklemek istiyorum. Erdoğan'ın muhtarları toplayıp iktidarını güçlendirmeye çalışmasına da engel olmalıyız.

'OVACIK ÖRNEKLERİNİN ARTMASI GEREK'

Biz Türkiye İşçi Partisi olarak parlamentoda da sokakta da halkın taleplerini dillendireceği halk toplantılarıyla mücadeleye yeni bir katkı sağlamak amacındayız. Örneğin, Ovacık gibi örneklerin artması için halkın siyasete doğrudan katılacağı bir yöntemi hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu amaçla Türkiye'nin her bir tarafında halk toplantılarını başlattık. Burda da sizinle bu toplantlardan birinde bir aradayız.

'DEVRİMCİ BİR SİYASETİ İNŞA EDECEĞİZ'

Bakın burjuva siyaseti halkın, emekçilerin siyasetten uzak kalacağı yöntemler ve söylemler geliştiriyor. Mesela Erdoğan yol yaptım, köprü yaptım diyerek devletin asli görevlerini bir lütuf olarak sunuyor. Bu yetmezse direnişleri yasaklıyor, işçileri tutukluyorlar. Üçüncü havalimanı işçilerine yapılan haksızlıklar hafızalarımızda hala taze ya da diğer tarafa bakalım, Muharrem İnce, bilmem şunu yapmazsa iktidar, "sokağa çıkarım" diyordu. Sokağa çıkmak senin zaten görevin, bunu bir hediye bahşeder gibi halka anlatmana gerek yok. Çık ve halkla birlikte mücadele et. Biz bu tipik burjuva siyaset örneklerinden uzak, işçilerle, emekçilerle, yoksullarla birlikte yapılan bir siyaseti, adlı adınca devrimci bir siyaseti inşa edeceğiz.

Sizlere çağrımız da bu siyasi mücadelenin parçası, öncüsü olmanız. Sizler mücadeleden ne kadar uzak kalırsanız sorunlar o kadar artacak. Hep birlikte kendi mücadele örgütlerimizi büyütüp, dayanışmayı güçlendirecek ağları kurmalıyız.”

Toplantı çok sayıda kişinin söz almasıyla devam ederken, Atay'ın soruları cevaplamasının ardından sona erdi.