Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarının serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

Almanya'nın 24 Eylül'deki seçimleri öncesi geleneksel yaz dönemi basın toplantısında konuşan Merkel, "Talebimiz açık, tutuklu tüm Alman vatandaşları serbest bırakılmalı" dedi.

Merkel "Türkiye ile daha iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak gerçekleri de görmek zorundayız. Bu ilişkilerimizde çetrefilli bir dönem" diye konuştu.

Angela Merkel ayrıca göçmen politikalarında Avrupa'nın henüz ödevini yapmadığını daha fazla çalışmaları gerektiğini de ekledi.

Türkiye ile Almanya ilişkileri, İncirlik Üssü, Alman vatandaşlarının tutuklanması ve Ankara'nın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Almanya'dan destek bulamadığı yönündeki eleştirileriyle bir süredir gerilim içinde.

İki ülke arasında bu konudaki ilk kriz, Şubat ayında Alman Die Welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasıyla patlak vermişti.

Yücel'in ardından Büyükada'da gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusundan Alman vatandaşı eğitmen Peter Steudtner'in de bulunması, Berlin hükümetinin sert tepkisini çekti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, tutuklama kararını 'kınadıklarını' ve Steudtner'in tutuklanmasının "tamamen haksız" olduğunu söylemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Türkiye'ye yönelik politikalarının "yeni bir yönde ilerlemesi" gerektiğini belirtti.

Türkiye Mayıs ayında Almanya'nın 15 Temmuz darbe girişimini desteklediği öne sürülen bazı asker, diplomat ve yargı mensubuna siyasi sığınma vermesi üzerine Alman milletvekillerinin Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nü ziyaretine izin vermeme kararı aldı.

Bu gelişme üzerine Almanya, İncirlik'te bulunan askerlerini geri çekmeye ve Ürdün'e konuşlandırmaya karar verdi.

(Kaynak: BBC)