Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Bozdağ, OHAL'in 3 ay daha uzatıldığını açıkladı. Bozdağ, MGK'nın tavsiyesi üzerine Türk hava sahasının IKBY'ye kapatıldığını, Habur Sınır Kapısı'nın da Bağdat yönetimine devri için çalışmalara başlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen ve 30 dakika süren toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. 

Bozdağ'ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

Deniz Baykal'ın bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırıldığını öğrendik. Durumunun iyi olduğuna dair de bilgileri almış bulunuyoruz. Baykal'a hükümetimiz adına büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Umarız ki kısa sürede sağlığına kavuşur, ülkemize ve milletimize hizmetine devam eder.

ÇAYKUR Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde çay fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapma kararı almıştı. Bakanlar Kurulumuz bu konuyu da ele aldı ve yüzde 20 yapılan zammın geri alınması kararlaştırıldı. Bu çerçevede ÇAYKUR Yönetim Kurulu, Bakanlar Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda yapılan yüzde 20 zammı geri alacaktır ve çay fiyatları zamsız şekliyle bundan sonra uygulanmaya devam edecektir.

'IKBY'DEN HİÇBİR UÇAK, TÜRK HAVA SAHASINI KULLANAMAYACAK'

Türk hava sahasının Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bulunduğu yerlere uçuşa kapatılması konusunda Milli Güvenlik Kurulunda alınan tavsiye kararı doğrultusunda Bakanlar Kurulumuz, uçuşa kapatmıştır. Bundan sonra Türk Hava Sahası'nı kullanarak hiçbir uçak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bulunduğu yerdeki havaalanlarına uçamayacak ve oradan kalkan hiçbir uçak da Türk hava sahasını kullanamayacak.

HABUR, IRAK'A DEVREDİLİYOR

Milli Güvenlik Kurulu'nda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabii çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye'nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır.

'OHAL'İN UZATILMASI İÇİN KARAR MECLİS'E GÖNDERİLDİ'

Bakanlar Kurulumuz, OHAL'in üç ay daha uzatılmasını karara bağlamıştır ve alınan karar Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilmiştir. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Hiçbir dönemde vize krizi gibi bir hadise ile sınamadan geçmedik. Eğer doğru bilgilendirilmiş olsalardı belki böyle bir karar alınmazdı. Dışişleri Bakanımızın mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin arkasından bu konunun heyetlerle çözülmesi konusunda anlaşıldı.

'KERKÜK'E YÖNELİK ADIM GEÇ KALDI'

Irak hükümetinin Kerkük'e dönük attığı adım, esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak'ın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, siyasi birliğine ve anayasasına karşı bir saldırı vardır. Bu saldırıyı defetmek üzere atılan adımı elbette önemsiyoruz.

(Aile Bakanı Kaya'nın eşinin telefonunda ByLock çıktığı iddiası) Büyük bir iftira. Bu iftirayı yapanları, dillendirilmesine zemin hazırlayanları açıkça ifade etmek isterim. Çok açık bir itibar suikastıdır. Çok açık bir hukuksuzluktur.