Hükümet, İç Güvenlik Paketi ile sokağa sıkıyönetim getirmeye hazırlanırken Güney Kore’den sipariş edilen biber gazı fişeklerinin teslimatı başladı. 100 bin tanesi uçakla yollanan fişeklerin 650 bin tanesi de gemiyle geliyor. Kalan 260 bininin sevkiyatına ise bu ay bitmeden başlanacak. Ödenen rakam 31.4 milyon lirayı buluyor.

Polise ve valilere aşırı yetki veren İç Güvenlik Paketi’yle ilgili tartışmalar sürerken Türkiye, Güney Kore’den gaz bombası siparişlerini teslim almaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2014’te Güney Kore’ye 1 milyon 900 bin adet gaz bombası siparişi verdiğini Cumhuriyet manşetten duyurmuştu.

Pelin Ünker’in Cumhuriyet’teki haberine göre Güney Koreli DaeKwang’ın, Türkiye’nin kasım ayında verdiği 1 milyon 900 bin adet biber gazı kapsülü siparişinin 100 bin adedini havayoluyla 19 Ocak’ta teslim ettiği ortaya çıktı. Konuya yakın kaynaklara göre 650 bin adet gaz bombası ise 9 Şubat’ta Güney Kore’den Türkiye’ye doğru yola çıktı.

OOC (Orient Overseas Container Line Limited) adlı gemi şirketinin taşıdığı biber gazı fişeklerinin ay sonuna doğru Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Şubat bitiminde 750 bin adet biber gazı fişeğinin tamamı Türkiye’ye teslim edilmiş olacak.

Kore’de biber gazı ihracatını onaylayan ya da durdurabilen kurum olan Kore Savunma Tedarik Ajansı (DAPA), DaeKwang’ın Türkiye’ye yapacağı 1 milyon 10 bin adet biber gazı kapsülü ihracatını Aralık 2014’te onaylamıştı.

Ancak DaeKwang’ın lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yaptığı belgelendi. Bunun üzerine 19 Ocak’ta şirket hakkında soruşturma başlatıldı. Türkiye’ye ilk teslimat da bu tarihte yapıldı. Firmanın ihracat izni askıya alınırken soruşturmanın ay sonunda tamamlanması bekleniyor. Ancak DaeKwang, soruşturma başlatılmadan önce aldığı izne tabi olarak siparişin ikinci kısmını da yolladı.

Kalan 260 bin parçanın ise gemiyle sevkıyatına bu ay bitmeden başlanacak. DaeKwang’dan alımı yapan firmalar ise Meydan Av ve onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama. Şirketlerin yaptığı anlaşmaya göre Türkiye’nin 1 milyon 900 bin adet gaz bombası siparişini Mayıs 2015’e kadar 2 milyon 500 bin adede yükseltme hakkı bulunuyor. Ancak soruşturma sonunda DaeKwang’ın ihracat lisansının iptal edilip fabrikanın en az 6 ay kapanması ve DaeKwang Genel Müdürü Kim Hag-song’un tutuklanması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’ye 19 Ocak’ta teslim edilen ve yakın zamanda teslim edilecek gaz bombalarının fiyatlarının kapsül başına 11-13 dolar arasında olduğu ifade edildi. Buna göre 1 milyon 10 bin adet gaz bombası için yapılan ödeme ortalama 12 milyon 625 bin dolar yani 31 milyon 436 bin lirayı buluyor. Kaynaklar 750 bin adet için ödemenin yapıldığını belirtti.