7 Haziran seçimleri yaklaşırken, Halkların Demokratik Partisi saldırıların hedefinde olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin, partiyi hedef alan açıklamalarının ardından HDP'ye ait parti binaları, seçim büroları ve çalışanlarına yönelik Türkiye'nin birçok yerinde saldırılar gerçekleşirken, DİHA'dan Deniz Nazlım'ın konuya ilişkin haberine göre, şimdiye dek HDP'ye ait parti binaları, seçim büroları ve çalışanlarına yönelik Türkiye genelinde en az 56 merkezde saldırılar düzenledi.

Yapılan saldırı kayıt altına alan HDP Hukuk Komisyonu'nun topladığı verilere göre, şimdiye kadar 56 merkezde gelişen saldırılarda 2'si silahlı saldırı olmak üzere partinin 16 seçim bürosu saldırıya maruz kaldı. 4 seçim bürosu ise ateşe verildi.

Saldırıların fitilinin Ağrı'da yaşananların ardından ateşlenmesi yapılan saldırılara ilişkin dikkat çeken en önemli nokta.

Ankara ve İstanbul gibi büyük metropol kentlerin yanı sıra Aksaray, Antalya, Trabzon, Uşak, Bilecik, Tokat ve Rize gibi kentlerde yaşanan saldırılara karşı, emniyet yetkilileri her seferinde herhangi bir önlem almaya yanaşmazken, Ankara'daki HDP Genel Merkezi'ne yönelik yapılan saldırı dışında hiçbir saldırının failleri bulunamadı.

HDP'NİN 16 SEÇİM BÜROSU SALDIRIYA UĞRADI

HDP'ye yönelik ilk olarak 16 Nisan'da, Antalya'da yaşandı. Seçim bürosuna dönük yapılan bu saldırının 3 gün sonra ise 19 Nisan'da, bir ırkçı gurup Rize'deki seçim bürosunu ateşe verdi. Bu saldırıların akabinde partinin Elazığ, Uşak, Zonguldak, Konya gibi birçok ilde bulunan toplam 16 seçim bürosu saldırıya uğradı. Bunlardan Kadıköy, Konya ve Rize'deki bürolar ateşe verildi.

İSTANBUL'DA 11 MERKEZDE 16 SALDIRI!

HDP'nin çalışmalarını yoğunlaştırdığı ve seçimlerin kaderini belirleyecek olan İstanbul'da ise, partinin 11 ayrı ilçedeki bürolarına 17 ayrı saldırı gerçekleştirildi. İstanbul'daki saldırılar, Üsküdar, Kadıköy, Sarıyer, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Beyoğlu, Pendik ve Maltepe'de yoğunlaştı. Saldırılarda, HDP bayrakları yakılarak yerine MHP bayrakları asıldı, HDP'liler bıçakla yaralandı, seçim bürosu, stant ve seçim araçlarına saldırı düzenledi.

İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde 2 Mayıs tarihinde HDP İlçe Örgütü binası önünde asılı duran HDP'ye ait bayraklar yakıldı. 3 gün sonra ise Büyükçekmece'de partinin seçim çalışmaları kapsamında kurduğu standa bir başka grubun saldırması sonucu 4 partili yaralandı. Aradan bir hafta geçmeden, 10 Mayıs günü ise Kadıköy'de bulunan seçim bürosu kimliği belirsiz kişilerce kundakladı. Çıkan yangın olay yerine gelen itfaiye ekiplerince söndürüldü.

AKP'LİLERİN SALDIRDIĞI TESPİT EDİLDİ

Beyoğlu'nun Çıksalın Meydanı'nda 4 Mayıs'ta HDP bayrağı asmaya giden partililer, yüzlerce kişiden oluşan bir gurubun saldırısına uğradı. Suç duyurusunda bulunulması üzerine yapılan araştırmada saldırıyı yapanların AKP'li olduğu tespit edildi.

KENTİN GÖBEĞİNDE SİLAH ÇEKTİLER, AMA BULUNAMADILAR!

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesine bağlı Yeşilova Mahallesi'nde de 25 Nisan'da partiye ait seçim bürosuna kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıda bulunuldu. İsabet eden kurşunlar nedeniyle büroda maddi hasar meydana geldi. 26 Nisan'da da bu kez Yalova'daki seçim bürosu silahlı saldırıya uğradı. Saldırganlar hakkında soruşturma başlatılırken, silahlı saldırıların failleri hala bulunamadı.

POLİSTEN HDP'LİLERE GÖZALTI FURYASI

Seçim çalışmalarına kimliği belirsiz saldırganların yanı sıra polislerce gözaltılarla da engel oluşturulup, baskı kurulmaya çalışıldı.

9 Mayıs'ta, HDP adına seçim bayrağı asmak isteyen yurttaşlar, başka grubun saldırısına uğradı. Polis ertesi gün saldırgan gurup yerine HDP üyelerinin evine baskın yaparak, aralarında HDP Bolu İl Eşbaşkanı Özgür Günaydın'ın da aralarında bulunduğu 12 kişiyi gözaltına aldı. Aydın'da saldırıya uğrayan HDP'lilerin tanıtım materyallerini asan 2 partili, TEM polislerince gözaltına alınırken, Erzurum'da ırkçı bir gurubun partiye ait bayrakları indirerek Kürt öğrencilerin evini taşlamasına tepki gösteren 12 öğrenci polislerce gözaltına aldı. Yine Niğde'de de demokratik kitle örgütlerin basın açıklamasına izin vermeyen polis, HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 47 yurttaşı gözaltına aldı.

ADANA VE SİVAS'TA BIÇAKLI SALDIRILAR

20 Mart'ta Sivas'ta ise HDP yöneticileri bıçaklı saldırıya uğradı. Bir parti üyesi ise kimliği belirsiz kişiler tarafından darp edildi. Benzer şekilde 8 Mayıs günü Adana'da da partililere dönük bıçaklı saldırıda bulunması üzerine 2 partili yaralandı.

ANKARA'DA SALDIRILAR YAYILDI

Ankara'da HDP'ye yönelik saldırılar 18 Nisan tarihinde, Büklüm Sokak'ta bulunan HDP Genel Merkezi'ne yönelik sabah karşı yapılan silahlı saldırı ile başladı. Ardından Keçiören'de açılan parti bürosunun camları kırıldı. Saldırıların kentteki bir diğer adresi Mamak ilçesi olurken, HDP ait bir seçim arabası 6 Mayıs günü saldırıya uğradı. Yine Mamak Zerdali Tepe'de ve Tek Mezar Mahallesi'nde açılan seçim bürolarına dönük saldırılar yapıldı.

İÇ ANADOLU'DA SALDIRI, TEHDİT VE ENGELLEMELER

23 Nisan'da ise Tokat'ta seçim çalışması yürütüldüğü sırada partiye ait seçim aracına taşlı saldırıda bulunuldu ve araç kullanılamaz hale geldi. Kentte 1 Mayıs kutlamaları sırasında da aralarında HDP'lilerin de olduğu kitleye yine ırkçı gruplar saldırdı.

Saldırıların diğer bir adresi olan Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde, 28 Nisan'da HDP ilçe binası ateşe verildi. Selçuklu ilçesinde ise partililerin bayrak asması engellenirken, Seydişehir ilçesinde parti yöneticileri "bildiri dağıttıkları" için gözaltına alındı.

9 Mayıs gecesi Kayseri'de de kimliği belirsiz kişilerce Yenidoğan seçim bürosuna saldırıda bulunulurken, 10 Mayıs günü de Eskişehir'de Adalar mevkinde seçim standı açan partililer saldırıya uğradı.

Kırşehir'de ise 2 Mayıs günü kimliği belirsiz kişilerin HDP İl Binası'na düzenlediği taşlı saldırı sonucu binada maddi hasar meydana geldi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğrencisi oldukları öğrenilen HDP'li bir grup da şehir merkezinde ırkçı gurupların saldırısına maruz kaldı.

Çorum'da ise CHP İl Başkanı Gürsel Yıldırım, kentte yerel yayın yapan bir TV kanalı üzerinden 'Terörist bir örgütün siyasi niteliği uzantısındaki bir partiye ödün vererek ülkemizin üniter yapısı tehlikeye atılıyor' açıklamasında bulunarak partiyi hedef gösterdi.

Benzer bir durum ile Kırıkkale'de de karşılaşıldı. Kentte yayın yapan bazı yerel medya kuruluşları 'Kırıkkale'de HDP bombası!', 'Kırıkkale'de de aday gösterdiler', 'Onların da adayı var' başlıklarıyla haber servis ederek, HDP Kırıkkale milletvekili adaylarını hedef gösterdi.

HDP KONSERİ 'KAMU TEHDİDİ' SAYILDI!

30 Mart yerel seçimleri döneminde HDP aracına yapılan saldırı ve HDP'lilere yönelik linç girişimiyle gündeme gelen Aksaray'da da 7 Haziran seçimleri öncesi neredeyse her gün il binasına yönelik tehdit ve saldırı girişimi yaşanıyor. 1 Mayıs kutlamalarında HDP'lilere yönelik saldırıların gerçekleştiği, bir kişinin burnu kırıldığı kentte son olarak saldırı ve engellemelere ortak olan Aksaray Valiliği, 10 Mayıs'ta düzenlenmek istenen dayanışma konserini "kamu düzenine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle yasakladı. Saldırıları ve saldırı girişimlerine ilişkin HDP Aksaray İl Eşbaşkanı Muhittin Yılmaz, savcılığa 3 kez suç duyurusunda bulunuldu ancak hepsi sonuçsuz kaldı.

HDP'ye yönelik saldırı ve engellemelerin yaşandığı diğer bazı iller şunlar oldu:

* 4 Mayıs'ta Osmaniye HDP seçim bürosu önündeki bayraklar yakıldı

* 8 Mayıs'ta Isparta'da HDP'nin seçim bürosuna taşlı saldırı düzenlendi, büroda maddi hasar oluştu.

* 27 Nisan'da Soma'da, HDP ilçe örgütü kundaklandı, bina kullanılamaz hale geldi.

* 29 Nisan'da Uşak gerçekleşen saldırılarda 3 HDP'li darp edildi, HDP bayrakları yakıldı.

* HDP Fethiye İlçe Örgütü'nün açılışı öncesinde sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup, HDP binasına saldırdı.

* 8 Mayıs günü Mersin'de HDP'nin seçim irtibat bürosuna kimliği belirsiz bir kişi tarafından düzenlenen taşlı saldırı sonucu büroda maddi hasar meydana geldi.

* Antalya'da seçim çalışması yapan HDP'li kadınlar, ırkçı bir gurupların sözlü hakaretlerine maruz kaldı.

* Erzurum'da 3 Mayıs günü seçim çalışması yapan HDP'ye ait bir araç taşlı saldırıya uğradı, araçta maddi hasar meydana geldi.

* 30 Nisan ve 2 Mayıs'ta internet üzerinden toplanan ırkçı gruplar, HDP Bilecik İlçe binasına saldırdı. Polis ırkçı gruplara saatlerce müdahale etmezken, HDP'liler binada mahsur kaldı.

SUÇ DUYURULARINDAN SONUÇ ALINAMADI 

HDP Hukuk Komisyonu avukatlarından Pınar Akdemir ise, yaşanan saldırılara ilişkin birçok kez suç duyurusunda bulundukları ancak hiçbir sonuç almadıkların belirtti. Saldırıların muhtemel olduğu, saldırı öncesi bir gerginlik yaşandığı bölgeleri önceden emniyete bildirdiklerin ve güvenlik önlemi alınmasını istediklerini belirten Av. Akdemir, "Uyarılarımıza rağmen emniyet gerekli tedbirleri almadı. Şu aşamaya kadar saldırıyı gerçekleştirilenlerin hiç biri cezalandırılmadı. Sadece tahkikatların sürdüğünü biliyoruz. Yapılmak istenen; HDP'yi kriminalize etmek, HDP'ye olan yoğun ilgiyi, oluşan olumlu havayı kırmaktır" dedi.