Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de yapılan AB liderler zirvesinde, Türkiye’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'yi mültecilere yardım konusunda takdir eden Merkel, "hukukun üstünlüğü alanındaki gerilemeden" kaygılı olduğunu söyledi.

Ankara'ya AB'ye tam üyelik perspektifi çerçevesinde sağlanan fonların azaltılmasını desteklediğini söyleyen Merkel, "Demokratik değerlerimiz anlamında Türkiye'deki gelişmeler çok olumsuz. Sadece Almanlar tutuklanmıyor, Türkiye'de hukukun üstünlüğünün tamamı yanlış bir yöne doğru gidiyor. Bu konudra endişeliyiz ve üyelik öncesi fonlarda azalmayı destekleyeceğim" dedi.

Merkel ayrıca, "Şunu da açıkça söylemeyim ki Türkiye mülteciler konusunda harika bir iş yapıyor ve AB-Türkiye anlaşması uyarınca zorunluluklarımız var. Taahüt ettiğimiz 3 milyar euroya ek olarak gelecek yıllar için 3 milyar euro daha söz verdik. Bu sözü tutmamız lazım" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB liderleriyle buluşacağı sonbahar ara değerlendirme toplantısında, Türkiye'ye yapılan mali yardımlarda daha fazla nasıl kesintiye gidileceğine yönelik alternatifleri görüşeceği bildiriliyor.

Alman hükümet çevrelerinde, Türkiye'de tutuklu gazeteci ve insan hakları aktivistlerine yönelik tepkinin bu adımla gösterebileceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye 2014-2020 yılları arasında AB'ye katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon euroluk taahhüdü bulunuyor. Federal hükümet, Almanya'daki genel seçim süreci ve Türkiye'de Alman vatandaşlarının tutuklanmasının ardından söz konusu yardımlarda kesintiye gidilmesi adına girişimde bulunulacağını açıklamıştı.

Almanya'da genel seçim kampanyaları sürecinde gündeme gelen ve Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin durdurulmasını talep eden çağrıların ise zirve gündeminde büyük rol oynamayacağı belirtiliyor. Zira müzakerelerin sonlandırılması için gerekli olan görüş birliği bulunmuyor. Müzakerelerin sonlandırılabilmesi için 28 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Türkiye'nin zirve gündeminde olacağını ancak üyelik müzakereleri konusunda herhangi bir karar beklenmediğini" ifade etmişti.

İki gün sürecek zirvenin bir diğer gündem konusu da hâlâ devam etmekte olan mülteci krizi olacak. AB liderleri mülteci krizi ve birliğin savunma politikaları konusunda görüşmeler yapacak. Ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer programı ve yine ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşma ve Brexit görüşmeleri de zirvede görüşülecek konular arasında bulunuyor.