Türkiye Barış Meclisi (TBM) yaşanan çatışma ortamıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Cezayir Restorant’ta düzenlenen basın toplantısına, Barış Meclisi üyeleri Sevgi İnce, Hakan Tahmaz, Murat Çelikhan, Ziya Halis, Nurcan Kaya, Tatyan Bebek, Turan Sarıtaş, Yusuf Çetin, Yıldız İmrek’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

“Elinizi tetikten çekin, tecride son verin ve yeni hükümetin programı net olmalı” başlıkları altında hazırlanan basın metnini okuyan Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, 7 Haziran seçimlerinde seçmenin tercihini yapmasında etken olan birkaç konudan birinin de 3 yıla yakın zamandır sürdürülen çözüm süreci olduğunu ve seçmenin ezici çoğunluğu iradesini barış ve çözümden yana kullandığını söyledi.

SAVAŞ DURDURULMALI’

Ancak, 28 Şubat 2015 Dolmabahçe toplantısı sonrası yaşanan gelişmelerle sürecin fiilen kesintiye uğradığını belirten Tahmaz, “Çözüm süreci fiilen kesintiye uğradı. 7 Haziran sonrası yaşananlar, Suruç katliamı, silahlı eylemler, askeri- siyasi operasyonlar ise çatışmasızlığı ortadan kaldırdı” dedi.

Bu tablo ile yeniden savaş dönemine dönüldüğünü belirten Tahmaz, Türkiye’nin olağanüstü hal ülkesine döndüğünü, gözaltılar, tutuklamalar, yasaklar ve ölümlerin yine günlük yaşamın bir parçası haline gelmeye başladığını söyledi.

Gelinen aşamada çözüm süreci ve barışın siyasi öncelik olmaktan çıktığını dile getiren Tahmaz, “Taraflar derhal ellerini tetikten çekmeli, savaş durdurulmalıdır. Hatalarımızla kendi tecrübemiz ve dünya deneyimleri ışığında yüzleştiğimizde savaşı durdurmanın sorunu çözmek için ilk koşul olduğu görülecek” diye konuştu.

‘TECRİDE SON VERİN’

Her şeyden önce barışa ve çözümü taraflar arasında müzakere ile ulaşılabildiğinin de bu sürece kadar görüldüğünü belirten Tahmaz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecrit durumuna son verilmeden çözüm sürecinin veya barış umutlarının yeniden canlandırılmasının imkanının olmadığını belirterek zaman geçmeden tecride son verilmesini, yasal ve anayasal haklarının kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

TALEPLER

Tahmaz, Barış Meclisi olarak yeni kurulacak hükümetten istedikleri barış taleplerini şöyle sıraladı:

* Çözüm sürecinde alınan yolda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın varlığı ve pozitif rolü çıplak bir gerçekken, Öcalan için tecritte devam ediliyor. Öcalan’ın tecrit durumuna son vermeden Çözüm Süreci’nin veya barış umutlarım yeniden canlandırmanın imkânı yok. Öcalan’a uygulan tecride son verilmeli, yasal ve anayasal haklarım kullanması engellenmemeli.

* Kurulacak yeni hükümet önceki dönemin eksiklerini ve aksaklıkları gidererek, yanlışlarından arınarak ve birikimlerinden beslenerek çözüm politikasını net, anlaşılır ve açık bir programa kavuşturmalıdır.

* TBMM’de özel yetkilerle donatılmış, üç partinin (AK Parti, CHP ve HDP’nin] eşit katlımı ile Meclis Çözüm Çalışma Grubu oluşturulmalıdır.

* Hızla bir önceki dönemde çıkarılan 6551 sayılı adına Çözüm Yasa’sı denilen kanun, demokratik muhtevaya kavuşturulmalı, işlevli, katılımcı ve kapsayıcı hale dönüştürülmelidir.

* Bu süreçte en fazla eksikliği hissedilen bir unsurun da işlevli ve toplumsal karşılığı olan bir üçüncü göz işlevi görecek gerçek anlamda bağımsız bir izleme heyeti olduğu açıktır. Böylesi bir heyet zaman geçirilmeden oluşturulmalı.

* Konu üzerine çalışan sivil toplum örgütleri sürecin, etkin katılımcı ve işlevli birer parçası olmaları sağlanmalı. Dünya deneylerinden de yararlanarak eşit müzakerenin, yasal ve kurumsal etkin yapıları oluşturulmalı. Barış Türkiye’nin en önemli siyasi projesi Türkiye halklarının tek umudu. (İMC)