Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TÜBİTAK Bilim Ödülleri ödül töreninde (24 Aralık 2014) Harf Devrimi’ni eleştirirken dile getirdiği “Türkçe ile felsefe yapılmaz” sözlerini yalanlayan konuşması ortaya çıktı. Erdoğan, 2012 yılında başbakanlığı döneminde Anayasanın Dili Sempozyumu’ndaki konuşmasında bu söylemi "ırkçılık" olarak nitelemiş. O günkü konuşmasında “Zaman zaman söyleniyor; Türkçe ile felsefe yapılmaz” diyen Erdoğan, “Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır aslında, ırkçılık ihtiva eden bir düşünüştür” ifadesini kullanıyor.

Erdoğan, bugünkü konuşmasında ise, Osmanlıca dersi tartışmalarının da ışığında iki yıl önce sarfettiği sözlerin aksini dile getirerek, “Türkçe ile felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca ya İngilizce kullanmanız lazım. Bu sorunlar devlet eliyle değil, bilim adamları eliyle çözülmeli" diye konuştu.

NE DEMİŞTİ?


24 Nisan 2012 günü Türkiye Yazarlar Birliği, Türk Dil ve Edebiyatı Derneği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Anayasanın Dili' Sempozyumu'nda konuşan Erdoğan, "Diller arasında bir ayrıma gitmek, açık söylüyorum bir ırkçılıktır. Zaman zaman söyleniyor, 'Türkçe ile felsefe, bilim yapılmaz, bilim dili kurulmaz' deniyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır. Irkçılık ihtiva eden bir düşünüş biçimidir. Dünyadaki tüm diller gibi Türkçe de zengin kelime hazinesiyle, bu dili konuşan herkese sonsuz, sınırsız, engin bir muhayyile sunabilecek güce sahiptir" ifadelerini kullanmıştı.