Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı AKP'liler tarafından Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Torba Yasa'nın prosedür gereği önümüzdeki günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Tasarı, özellikle Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) elinde olan 11 il, 68 ilçe ve 23 belde belediyesini hedef alan niteliğiyle tartışılıyor.

BALUKEN: YEREL YÖNETİMLER TAMAMEN ORTADAN KALDIRILIYOR

Torba Yasa'yı DİHA'ya değerlendiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 12 Eylül darbe Anayasası'nın dahi askıya alındığı bir Türkiye olduğunu belirterek, "81 vilayette OHAL ilan edilmiş ve Meclis tamamen baypas edilmiş. Kanun Hükümde Kararnameler ile diktatörlük rejiminin bir prototipi olacak şekilde ülke yönetiliyor. Böylesi bir sistemsizlik içerisinde AKP, darbe anlayışını tahkim edecek ve diktatörlüğe gidecek olan yolu kolaylaştıracak birçok yasa tasarısını parlamentonun gündemine getirmeye başladı" dedi.

Baluken, şöyle devam etti: "Birçok yerde yüzde 90'a yakın oy almış yerel yöneticiler devre dışı bırakılacak. Bu halk iradesine yapılan bir darbe saldırısıdır. Meclis'i işlevsiz bırakmak, yetkilerini bir bakanlığına devretmek ne anlama geliyorsa belediye başkanlarını görevden almak yerine merkezden atama yapmak aynı anlama geliyor. Tasarı ile belediyelerin bütün muhasebe işleri de defterdarlıklara veriliyor. İçişleri Bakanlığı'na belediyelere ait bütün taşınmazlara el koyma yetkisi veriliyor. Yani yerel yönetimler tamamen ortadan kaldırılıyor."

TUNCEL: HALK GİDER KENDİNE BAŞKA BELEDİYE KURAR

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanının vali ya da İçişleri Bakanı tarafından görevden alınamayacağını vurguladı.

Halkın iradesiyle seçilmiş bir belediye başkanını vali ya da İçişleri Bakanı'nın görevden alamayacağını vurgulayan Tuncel, bir valinin belediye başkanı atayamayacağını belirtti.

Tuncel, "Seçimle alamadığın belediyeleri bürokrasi zoruyla merkezden atayarak yöneteceksin. O belediyeler halkın belediyeleri olmaz. Devletin belediyeleri olabilir, ama halk gider kendine başka belediye kurar. Mesele bina meselesi değildir. Bu halk nerede olursa olsun gider sokakta çadır kurar yine de yönetimiyle beraber olur. Asla atanmış memurları kabul etmez. Buradan bir şey çıkmaz. Bu yanlıştan dönülmezse halk döndürür" uyarısı yaptı.

TORBA YASADA BELEDİYELER?

Tasarıya göre, hükümetin gösterdiği gerekçelerle ile görevden alınan belediye başkalarının yerine geçecek ismi belediye meclis üyeleri belirleyemeyecek. Yeni başkanı atama yetkisi İçişleri Bakanlığı ve valiliklere verilecek.

Tasarının belediyeleri ilişkin bölümü şöyle:

* İçişleri Bakanlığı'nın, güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamuya ait taşınmazlar bakanlığa verilecek. Taşınmazın bedeli valiliklerce tespit edilecek.

* Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin 'terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık' suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde İçişleri Bakanı ya da vali, bu kişilerin yerine bir kişiyi görevlendirebilecek.

* Belediye hizmetlerinin aksatılmasının 'terör' veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin ya da etkileyeceğinin belirlenmesi halinde valilik bu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yaptırabilecek.

* 'Terör' ve şiddet olaylarına destek amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare araçlarına el konulacak.