Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na yakın bir alanda toplanarak basın açıklaması yaptı.

 

'GREVCİLERİN SESİNİ KAMUOYUNDA GÖRÜNÜR KILMAK İSTEDİK'

BDP İstanbul Miletvekili Sebahat Tuncel ise, "Çarşamba gününden bugüne burada cezaevindeki ölüm oruçlarına destek vermek için açlık grevindeyiz. Biz aslında demokratik bir eylemle sesimizi duyurmaya çalıştık. Zindanlarda ölümüne bir direniş var. Bugün sayısı 700'ü bulan arkadaşlarımız kendi bedenini ölüme yatırmış durumda. Ama cezaevi koşulları için değil, kendi sorunları için değil, Türkiye'nin geleceği için. Kürt sorunun çözümü için kendi bedenini hiç gözlerini kırpmadan ölüme yatırmış durumdalar. Biz onların sesini en azından kamuoyunda görünür kılmak açısında bu dayanışma eylemine başladık" dedi.

 

'İÇERİDE ÖLÜMÜNE BİR DİRENİŞ VAR'

Tuncel sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Sincan Cezaevi'ne yaptığı ziyaretin olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Tuncel, "Ama bunun sonrasını bekliyoruz," dedi. Adalet Bakanı'nın "Komuoyu oluşmuştur, artık açlık grevini bırakın," sözlerine karşılık ise "Bakırköy Cezaevi'nde bulunan arkadaşlarımız şöyle ifade ediyorlar: 'Biz kamuoyu yaratmak için değil Kürt sorunun çözümü için bedenimizi ölüme yatırdık. Bu sorun artık çözülsün istiyoruz. Bu ülkede anadilde eğitim ve savunma yapmak istemenin artık bir suç olmasından çıkmasını istiyoruz. Bütün halkların bir arada yaşamasını istiyoruz' diyorlar. İçerde ölümüne bir direniş var," dedi.

 

'TALEPLERİN KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Tuncel hükümeti eleştirerek, "Başbakan, Esad'a ateşkes çağrısında bulunuyor, ama kendi ülkesinde yaşanan savaşa hiçbir şey demiyor," şeklinde konuştu. "Ölüm oruçlarının durdurulmasını talep ediyoruz. Taleplerin kabul edilmesini istiyoruz. Cezaevlerinden tabut çıkmasına izin vermeyeceğiz. Ya onlarla birlikte özgürlüğe gideceğiz ya da onlarla birlikte ölümü göze alıyoruz. Ya özgürlük ya özgürlük," diyen Tuncel, sözlerini tamamladı.

 

Yaklaşık 1 haftadır süren eylemlerde zaman zaman gerginlikler olmuş, polisin guruba müdahalesi olmuştu. Dün yapılan eylem sırasında ise, E-5'teki metrobüs yoluna 3 ses bombası atılmıştı. Büyük paniğin yaşandığı patlamalarda ölen yada yaralanan olmamıştı.