HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e inşaat sektöründe işçi ölümlerinin önüne geçmek için herhangi bir önlem almayı düşünüp düşünmediklerini sordu.

Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tuncel, 10 işçinin öldüğü asansöre aşırı yük konulduğunun ve asansörün alarm sisteminin çalışmadığının ortaya çıktığını belirtti.

Tuncel, "İşçiler asansörün 2 aydır durdurma sisteminin çalışmadığını ve asansörün kullanımından anlamayan 3 gündür çalışan işçilere bırakıldığını, düşme tehlikesi durumunda asansörü sağa sola çarparak durdurabildiklerini söylemişlerdir. İşçilerin beyanına dayanarak, durum ilgili yerlere bildirilmemiştir ve gerekli önlemler alınmadığı açıkça görülmektedir" diye belirtti.

İş cinayetine ilişkin rakamları Bakan Çelik'e hatırlatan Tuncel, Torunlar şirketinin hükümet ile olan ilişkisine de dikkat çekti.

Tuncel, bu konuda şunları belirtti: "Torunlar GYO'nun sahibi Aziz Torun'un AKP ile ilişkileri basına yansımıştır. Basına yansıyan bilgiye göre AKP'nin kurduğu ilk iki hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev alan Ali Coşkun, bir dönem Torunlar İnşaat'ta Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak görev almıştır. 10 sene boyunca Küçükçekmece Belediye Başkanlığı görevini yürüten AKP'li Yeniay, şirketin şu andaki Yönetim Kurulu listesinde yer almaktadır. Torun Center'ı inşa eden Torunlar Şirketler Grubu'nun sahiplerinden Mehmet Torun, Forbes'in 2013'te yayınladığı en zengin Türkler listesinde 580 milyon dolarlık servetiyle 78. sırada yer almaktadır."

İnşaattaki asansörlerin düzenli çalışıp çalışmadığı konusunda bakanlığın bir denetimi olup olmadığını öğrenmek isteyen Tuncel, "10 işçinin hayatını kaybetmesi sonrası odaların, uzmanların ve işçilerin dile getirdiği tüm ihmaller araştırılmış mıdır? Bu ihmallere neden olan inşaat şirketi, denetim danışmanlık şirketi ve diğer ilgili kurumlar ve sorumlu kişiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?" diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Tuncel, şu sorulara da yanıt istedi:

"Türkiye'nin hızla büyüyen inşaat sektörü işçi kazalarının en yoğun olduğu aynı zamanda da taşeronlaşmanın, ihmallerin en çok olduğu sektör olmasından dolayı bu sektöre özgü işçi ölümlerini önleyecek tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

Alimakların asansör olarak kabul edilmemesinden dolayı yılda sadece 1 defa bakımının yapılması gibi sorunların giderilmesi için Alimakları asansör kategorisine almayı düşünüyor musunuz?

Türkiye'de yüksek bina inşaatı denetimleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Bu denetimlerin sonuçları nedir? Denetimler sonrası inşaatlar kontrol edilmekte midir?

Olası işçi kazalarına çok önceden dikkat çekilmiş olan TMMOB'un hazırladığı raporunu Bakanlığınız incelemiş midir? Rapordaki uyarılar için bir çalışma yürütülmüş müdür? Bağımsız odaların ve kurumların işçi güvenliğinin sağlanması için daha etkin bir şekilde çalışması için yeni bir mevzuat düzenlemesi yapmayı planlıyor musunuz?"

(ETHA)