Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İstanbul’da Genel Meclis Toplantısını düzenledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Ortadoğu’daki gelişmelere değindi.

Gösterdikleri cumhurbaşkanlığı adayları nedeniyle AKP, CHP ve MHP’yi eleştiren Tuncel, bu partilerin geniş kesimleri HDP’ye bıraktığını belirtti.

Tuncel, Selahattin Demirtaş ile HDP’nin bu sistemi değiştirecek bir cumhurbaşkanı adayı seçtiğini söyledi.

‘KOLTUK SEVDASINA ADAY DEĞİLİZ’

Evrensel'de yer alan habere göre, HDP ve HDK olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini salt bir seçim olarak görmediklerini, Türkiye’deki siyasi durumun netleşeceği  bir nokta olarak gördüklerini vurgulayan Tuncel, olası avantajlara dikkat çekti.

Tayyip Erdoğan ile Ekmeleddin İhsanoğlu’nun muhafazakar-milliyetçi çizgiden beslendiğine işaret eden Tuncel, yürütülecek seçim kampanyasının çok önemli olduğunu ifade etti. Tuncel ayrıca, “amaçlarının koltuğa oturup, Türkiye’yi mevcut haliyle yönetmek olmadığını” söyleyerek, ülke sorunlarını çözmek için göreve talip olduklarını belirtti.

‘ORTADOĞU’YU DİKKATLE İZLİYORUZ’

Ortadoğu’daki gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirten Tuncel, hükümetin dış politikasına eleştiriler getirdi. Tuncel, “Musul’un IŞİD’e karşı hiçbir direniş göstermemesi, farklı bir şey olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin bu durumda rahat olması başlı başına normal bir durum değil. AKP hükümeti IŞİD’e terör örgütü bile demiyor” sözleriyle hükümete yüklendi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in, “Kobani düşerse Kürt iradesi kırılır” sözüne dikkat çeken Tuncel, bundan Türkiye’nin de zarar göreceğini vurguladı.

SÜREÇ YASAL ZEMİNE OTURACAK

Hükümet tarafından müzakere süreciyle ilgili hazırlanan ve bu hafta Genel Kurula gelmesi beklenen yasa tasarısı ile ilgili konuşan Tuncel, mevcut durumu bir kazanım olarak gördüklerini ifade etti.

Tasarının yasalaşmasıyla beraber müzakere sürecinin resmi olarak başlayacağını belirten Tuncel, şöyle konuştu: “Asıl önemli olan 8 başlık diye ifade edilen başlıkların müzakeresi ve bunlara uygun yasaların çıkarılması. Bugünkü kazanımların hepsi Kürt halkının mücadelesiyle bu noktaya gelmiştir. Müzakere sürecinin başarıya ulaşması sadece Kürtler için değil, Türkiye açısından da bir kazanımdır. Dolayısıyla bu sürece sadece demokratik özerkliğin inşası olarak değil, Türkiye’nin demokratikleşmesi için de bakmak lazım. Biz de HDK olarak bunun mücadelesini veriyoruz.”

‘YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR’

HDK ve HDP’nin yapacak çok işi olduğunu belirten Tuncel, “Mahalle, halk, gençlik, ekolojik, kadın meclislerini hayata geçireceğiz. Birlikte nasıl halk iktidarını inşa edeceğimizi tartışacağız. Başlangıç ilkelerimiz hala kendisini koruyor. Sonuç olarak HDK artık yeni bir yürüyüşü başlatacak” dedi.

Madımak Katliamı’na da konuşmasında yer veren Tuncel, 2 Temmuz’da Sivas’taki anma sırasında halkın kendilerine yoğun ilgi gösterdiğini de hatırlattı. Tuncel’in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.