Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi, HDP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenleyerek IŞİD’e, kadın cinayetlerine ve sömürüye karşı birleşme çağrısı yaptı.

Toplantıda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel savaşın en çok kadınları etkilediğini anlatarak kadınlar olarak IŞİD’e karşı olduklarını söyledi.

Beyza Kural’ın Bianet’teki haberine göre, Türkiye’de son dört günde 35 kişinin hayatını kaybetmesinin “katliam” olduğunu söyleyen Tuncel, bunların sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi.

“İktidarın bir açıklaması süreci normale dönüştürebilir” diyen Tuncel iktidarın nefret söylemi ve linci teşvik etmek yerine demokratik hukuk düzenini koruması gerektiğini söyledi.

Toplantıda Savaşa Karşı Kadınlar İnisiyatifi'nin Atatürk Havalimanı'nda ''Kobanê katliamları''nı protesto açıklamasından sonra darp edilerek gözaltına alınması da kınandı.

HDP’NİN ÇAĞRISI

Tuncel hükümet yetkilileri ile son iki yıldır Rojova, son iki aydır da Kobani konusunda diyolog halinde olduklarını anlattı.

“Bu görüşmelerde sadece Kürtler açısından değil Türkiye ve orta doğu halkları açısından da IŞİD’e karşı ortak tavır alınması gerektiğini, Kürtlerin Türkiye’nin düşmanı değil dostu olduğunu ve IŞİD’in Türkiye’nin komşusu olmasının asıl tehlike olduğunu ifade ettik.”

Tuncel, hükümetin uyarılarına rağmen sorumluluk almadığını söyledi ve HDP’nin Kobani’yi sahiplenmeye yönelik çağrılarının hükümet yetkililerince şiddetin sebebi olarak görülmesini eleştirdi.

“Sanki iktidarda HDP var. Öyleysek sorumluluğu kabul edelim ama iktidar AKP” diyen Tuncel iktidarın bir açıklamasının süreci normalleştirebileceğini ancak bunun yerine açıklamalarıyla sokakları gerginleştirdiğini söyledi.

“Eli silahlı insanlar HDP’nin demokratik çağrısına karşı süreci provoke etti. Bunu açığa çıkarmak hükümetin sorumluluğudur.”

KADIN VEKİLLERE ÇAĞRI      

Tuncel iktidara, Türkiye halklarına ve parlamentodaki kadın vekillere çağrıda bulundu:

“İktidarın sorumlu davranmasını, sokaklardaki gerginliği giderecek, çözüm sürecini ilerletecek, orta doğu ve Kürt halklarıyla yeni barışçıl bir gelecek kurma yaklaşımında olmasını istiyoruz.

“Türkiye halkları; barış, halkların kardeşliği, eşitlik, özgürlük için, Kobanê kuşatılmasını kırmak için yan yana duralım.

“Parlamentodaki kadın vekiller; barış hepimizin meselesi. Orta doğu barışı bizim sorumluluğumuzda. Orta doğuda kadınlara soykırım dayatılıyor. Buna karşı tavır almak herkesin görevi.”

‘TÜRKİYE KORİDOR AÇMALI’

Kobani’ye insani ve silah yardımının gelebileceği tek yerin Türkiye olduğunu belirten Tuncel koridor talebini dile getirdi.

YPG ve YPJ’nin ağır silahları olan IŞİD’le eşit şartlarda savaşmadığını bu nedenle uluslararası güçlerden destek istediğini belirten Tuncel “Türkiye kendisi yapmasa bile uluslararası güçlerin yardımda bulunması için koridor açabilir” dedi.

Koridorun insani yardım için de gerekli olduğunu vurguladı.

‘KADIN MÜCADELESİNİ BÜYÜTELİM’

HDK/HDP Kadın Meclisleri adına yapılan açıklamayı Benazir Coşkun okudu. Açıklamada hükümetin kadına yönelik ve Kobani’ye ilişkin politikaları eleştirildi.

Kadınların IŞİD’e ve bu politikalara karşı birlikte mücadelesine çağrı yapıldı.