Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlığı’na Ertuğrul Kürkçü ile birlikte seçilen Sebahat Tuncel, haftasonu gerçekleştirilen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) toplantısı ve HDP 1. Olağanüstü Kongresi ile yerel seçimler hakkında Bianet'e konuştu.

Tuncel, kongrenin çok büyük bir moralle ve coşkuyla gerçekleştiğini belirtirken, katılımın da çok yüksek olduğunu vurguladı ve bu durumun kendilerine oldukça büyük sorumluluklar yüklediğini ifade etti.

“Hem katılım niteliği açısından hem coşkusu açısından iki yıllık emeğimizin gerçekten boşa gitmediğini ve çok önemli bir alternatif yarattığımızı görmüş olduk.

“Kongredeki katılım aslında HDP'nin gerçekten Türkiye'de siyasete yeni bir soluk getireceğinin kanıtı gibiydi. Bu aynı zamanda bize büyük bir görev ve sorumluluk da yüklüyor.

“Bu coşkuyu, bu motivasyonu, bu katılımı çoğaltmanın gereği, gerekli olan görev ve sorumlulukları yerine getirmek. Bunları yerine getirebildiğimiz sürece daha çok katılım olacak, kendimizi daha çok alanda örgütlemiş olacağız. En azından kongre bize ‘Evet iyi yoldasınız, biz bu yolu önemsiyoruz, bu yolu sonuca ulaştırın’ mesajını verdi.”

“NEREDE BDP, NEREDE HDP’YLE SEÇİME GİRECEĞİMİZİ BELİRLEYECEĞİZ”

Tuncel, yaklaşmakta olan yerel seçimlerle ilgili çalışmalarına ilişkin ise HDP kongresinin kendileri için aynı zamanda yerel seçimlerin startını vermek anlamına da geldiğini ifade etti. Tuncel, önümüzdeki günlerde hangi illerde seçimlere Barış ve Demokrasi Partisi’yle (BDP), hangi illerde HDP ile gireceklerini belirleyeceklerini söyledi.

“Partimizin yerel yönetim politikalarını hayata geçirecek ve halk tarafından sevilen kişilerle seçimlere girmeyi önemsiyoruz.

“Şimdiye kadar yaptığımız tartışmalar çerçevesinde merkezi atama yöntemiyle aday belirlemeyi düşünmüyoruz.  Bundan sonra da hem HDK'nin yönetim kurulu hem HDP'nin Parti Meclisi biraraya gelecek ve nasıl bir yol haritası çıkaracağımızı birlikte belirleyeceğiz. Bu durum bir hafta 10 gün içinde netleşir.”

LGBT ADAY YOLU AÇIK

Tuncel, "partilerinde LGBT bireylere ilişkin bir kota olup olmayacağı ve yerel seçimlerde LGBT birey aday göstermeyi düşünüp düşünmedikleri" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“HDP yönetiminde LGBT bireylerden arkadaşlar yer aldılar. Bu yaklaşımımız her alanda sürdürülüyor.

“Bu durumu ilkesel olarak ele alıyoruz. Dolayısıyla partimizde aday olmak isteyenler olursa tabii ki bunun yolu açık.”

“KAPIMIZ AÇIK”

HDP’nin bir çatı partisi olması ve mevcut iktidara muhalif kesimlerin HDP çatısı altında birleşmesi yönünde bir çalışma olup olmadığı sorusuna ise Tuncel, demokrasi ve özgürlükler için mücadele veren tüm kesimlere/kişilere kapılarının açık olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

“Dün Eş Genel Başkanımız Ertuğrul Kürkçü de konuşmasını yaparken, mevcut katılımı yeterli görmediğimizi ifade etmişti. Daha da büyüyebilme olasılığımız var.

“HDP’nin Türkiye'de demokrasiden, ekolojiden, kadın özgürlüğünden yana olan ve mücadele veren tüm toplumsal kesimlerin ortak mücadele alanı olmasını istiyoruz. Dolayısıyla bu zeminde ortaklaşacağımız her kişi, kurum, partiyle yol yürüyebiliriz.

“İttifak meselesinde ilkemiz, sürecin şeffaf olması, belli ilkelere dayanması, ittifak yapılacaksa açık şekilde yapılması ve partimizin ortaklaşabileceği bir zemin olması. Ama şimdiye kadar böyle bir durum yok. CHP ile ittifak da bize çok soruluyor. Ama şu ana kadar somut bir durum yok."