Hakkari'nin Yüksekova ilçesine gelen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve beraberindeki HDP ve DBP'li heyet, 8 Ekim tarihinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu biri çocuk 4 kişinin katledildiği ve 2 kişinin de yaralandığı yerde incelemelerde bulunarak, ailelere taziye ziyaretinde bulundu.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban ile aralarında DBP ve HDP'li PM üyelerinin bulunduğu heyet, HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, DBP ve HDP il ve ilçe örgütleri üyeleri tarafından kentin girişinde karşılandı. Diyarbakır Çarşısı yakınlarında gerçekleşen olay yerinde görgü tanıkları ile sohbet eden Tuncel ve heyet üyeleri, daha sonra olay yerinde incelemelerde bulundu.

TUNCEL: VALİLİK YAPILAN UYARIYA RAĞMEN ÖNLEM ALMADI

Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, yaşanan olayın bir kaza olmadığını belirterek, olayın tasarlanmış ve Yüksekova esnafına karşı bir tehdit olduğunu savundu. Son bir yılda AKP tarafından yürütülen savaş politikalarıyla birlikte Türkiye'nin bir polis devleti haline geldiğini öne süren Tuncel, Yüksekova'da yaşanan katliamın sadece bir güvenlik görevlisinin sorumlu olarak görmenin gerçeği görmemek anlamına geleceği vurgusunu yaptı.

Kentin milletvekillerinin 2 ay önce Hakkari Valiliği ile yaptıkları görüşmede, "Eğer önlem alınmazsa katliam olur. Bu güvenlik durumu katliama zemin hazırlıyor" demelerine rağmen hiçbir önlemin alınmadığını aktaran Tuncel, "Hakkari Valisi ile Yüksekova Kaymakamı bu katliamlardan sorumludur. Buradaki yurttaşlar sadece kendilerine ait cadde ve mekanlarda durdukları için yaşam hakları elinden alınmıştır. Emniyetin görevi yaşam hakkını elden almak değil güvenliği sağlamaktır" dedi.

'KATLİAMA ZEMİN HAZIRLAYAN AKP HÜKÜMETİDİR'

AKP'nin Yüksekova'da yaşanan katliam ile ilgili sadece bir kişiyi tutuklayarak sorumluktan kurtulamayacağını savunan Tuncel, "Bu katliama zemin hazırlayan, bunu bizzat organize eden iktidarın kendisi bu katliamın sorumlusudur" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI'NA YANIT

Bir an önce savaş politikalarının son bulması gerektiğinin altını çizen Tuncel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Acımasız olacağız" sözlerine atıfta bulunarak, "Devletin gücünü panzer ve askerle göstermek güç değil güçsüzlüğünü göstermektedir. Şu anki İçişleri Bakanı katliamlardan sorumludur. Diğeri hesap vermeden gitti. Şu ankinin tek yaptığı şey de mevzileri gezip, acımasız olacağız demektir. Biz devletin ne kadar acımasız olduğunu biliyoruz. Devletin acımasızlığının getirdiği nokta sorunları daha da karmaşıklaştırmıştır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan milliyetçilik yaptıkça buradaki bir memur da kendisine iş çıkarıyor" diye konuştu.

'DEMOKRASİ GÜÇLERİ YÜKSEKOVA'DA OLMALI'

AKP'nin ortaya koyduğu siyaseti yapabilmesi için savaşa ve çatışmaya ihtiyaç duyduğunu aktaran Tuncel, Türkiye demokrasi güçlerinin Yüksekova'da olması gerektiğini belirtti. Herkesin kendi acısını yaşaması halinde bu durumun devam edeceğini de söyleyen Tuncel, "Özellikle Türkiye halklarının buraya bakması gerekiyor. Acılarımız ortaklaştıramıyorsak sevinçlerimizi nasıl ortaklaştıracağız? Geliştiren katliama karşı herkesin Êdi bes e (Artık yeter) demesi gerekir" dedi.

'ARTIK TABUT TAŞIMAKTAN BIKTIK'

Baskı ve zulüm politikalarına karşı asla biat etmeyeceklerini söyleyen Tuncel, şöyle devam etti: "'Ya bize biat edeceksiniz ya da biz size yaşam hakkı tanımıyoruz' diyorlar. Her gün bize baskı politikaları ile devletin ne olduğunu göstermeye çalışsalar da biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bu katliamı kınamamız yetmiyor. Bir daha yaşanmaması için halkların mücadele etmesi gerekiyor. AKP iktidarının burayı sivilleştirmesi gerekir. Artık tabut taşımaktan bıktık."

Yüksekova'da yaşananların takipçisi olacaklarını da sözlerine ekleyen Tuncel, öldürülen kişilerin yakınlarına başsağlığında bulundu.

Kaynak: DİHA