Yunanistan seçimlerinden zaferle çıkan Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras ilk resmi yurtdışı ziyaretini Kıbrıs’a yaptı.

Tsipras Kıbrıs ziyaretinde Kıbrıs sorununa sürdürülebilir çözüm bulma çabalarına destek vermenin yeni Yunanistan hükümetinin önceliği olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Türkiye'yi Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçladı ve Ankara'nın Kıbrıs karasularındaki Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisini geri çekmesini istedi.

Tsipras, bu adımın geçen Ekim'de kesilen Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlayabilmesine zemin hazırlayacağını belirterek, “Kıbrıs görüşmelerinin devamı için karşılıklı saygı gerekiyor. Çözüm halklara ve bölgeye fayda sağlar. Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği de Kıbrıs sorunun çözümünden geçer” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı, "Araştırma gemisi Barbaros'un münhasır ekonomik bölgede Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmesi, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve müzakere sürecini sekteye uğratmaktadır. Görüşmeler devam etmelidir. Ancak bunun için Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka saygı göstermesi ve tehditlerden vazgeçmesi gerekir" dedi.

KIBRISLI TÜRKLERE MESAJ

“Kıbrıslı Türklere vermek istediği mesaj” sorulan Tsipras, “Kıbrıs halkına yönelik mesajım birliktelik ve işbirliği mesajıdır, bunları kullanarak barış ve refahı yakalayabilirler” şeklinde konuştu.

Tsipras'ın Kıbrıs ziyaretinde bazı Kıbrıs Türk dernekleriyle de bir araya geleceği belirtiliyor.