ABD Başkanı Donald Trump, Irak Parlamentosu’nun ABD askerlerinin ülkeden çıkmasını talep eden kararına tepki gösterdi.

Trump,“Irak'ta ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır” dedi.

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından Bağdat'ta öldürülmesinin ardından, Irak Parlamentosu'nun oy çokluğuyla ABD güçleri ve diğer yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılması yönünde aldığı karara ilişkin Trump’tan açıklama geldi.

“Orada çok pahalı bir hava üssümüz var. İnşa edilmesi milyarlarca dolara mal oldu. Bize bunun için geri ödeme yapmadıkça ayrılmıyoruz” diyen Trump, “Onlara daha önce hiç görmedikleri gibi yaptırımlar uygulayacağız. İran yaptırımlarının biraz uysal görünmesini sağlayacak” ifadesini kullandı.

ABD'NİN BİRÇOK BÖLGEDEN ÇEKİLMEYE ÇALIŞTIĞINI İDDİA ETTİ

Irak’ın yanı sıra birçok bölgeden çekilmeye çalıştıklarını öne süren Trump, Suriye’ye ilişkin şöyle konuştu:

“Suriye’den çekildim çünkü o sınırı (Türkiye-Suriye) korumayacağım. Neden o sınırı ben koruyayım? Askerleri var korusunlar. O sınır zaten kuşatma altında, o sınırdaki çatışma bin yıldır devam ediyor. Oraya şimdi güvenli bölge diyoruz ama aslında güvenli bölgenin aksi var orada. Orada çok insan öldü. Türkiye’den çok insan öldü, belki iki katı.”