ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İran'ı "dünyada terörizmin önde gelen sponsoru" olarak nitelendirdi.

Trump, "Tüm uluslardan, saldırganlığı devam ettiği sürece İran rejimiyle bağlantılarını kesmelerini istiyoruz" dedi.

Donald Trump konuşmasında, İran ile 2015 yılında yapılan ve ABD'yi çektiği nükleer anlaşmanın Tahran için "talih kuşu" olduğunu söyledi.

Trump, İran'ın anlaşma sonrası askeri bütçesini yüzde 40 artırdığını belirtti.

ABD Başkanı bu paranın "terörün finansmanı" için kullanıldığını, "Suriye ve Yemen'in mahvedildiğini" kaydetti.

Ülkesinin Tahran üzerinde ekonomik baskıyı artırdığını vurgulayan Trump, İran rejiminin bu tavrını sürdürmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Trump, "Dünyanın terörizmin önde gelen sponsorunun dünya üzerinde herhangi bir kente nükleer saldırı düzenleyebilme imkanına sahip olmasına izin veremeyiz" dedi.

'SURİYE KİMYASAL SİLAH KULLANIRSA KARŞILIK VERİRİZ'

Suriye'deki durumun "yürekleri dağladığını" söyleyen Trump, IŞİD'in "kana susamış katillerini" başarılı bir şekilde durdurduklarını söyledi.

Trump, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı takdirde ABD'nin karşılık vereceği uyarısını da yineledi.

ABD Başkanı, nükleer silahlar tamamen ortadan kaldırılana kadar Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların devam edeceği mesajını verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Haziran ayında Singapur'da yaptığı tarihi görüşme sonrası Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri kestiğini, zirvenin hayal edilemez gelişmeleri beraberinde getirdiğini kaydetti.

Trump konuşmasında Suudi Arabistan'ın olumlu bir örnek teşkil ettiğini söyledi; İsrail'i "büyüyen bir demokrasi", AB'nin yargı bağımsızlığını ihlal etmekle suçladığı Polonya'yı da "kendi bağımsızlığını savunan bir ülke" olarak nitelendirdi.

'DÜNYA TİCARETİNDE DAHA FAZLA İSTİSMARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

ABD Başkanı Donald Trump ayrıca, yönetiminin dünya ticaretinde daha fazla istismara hoşgörü göstermeyeceği uyarısında bulundu.

Donald Trump, Çin ile "dengesiz ticaretin" de kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yasa dışı göçün ülkesinde suç ağlarını finanse etmeye yardımcı olduğunu, göç sonucu yerel nüfuslar için yaşamın da giderek zorlaştığını öne süren Trump, göçün uluslararası kuruluşlarca yönetilmesinin doğru olmadığı yorumunu yaptı.

'2 YILDAN KISA SÜREDE TÜM ABD YÖNETİMLERİNDEN FAZLASINI BAŞARDIK'

ABD Başkanı Donald Trump konuşmasının başında ise yönetiminin 2 yıldan kısa sürede tüm Amerikan yönetimlerinden fazlasını başardığını söyledi.

Donald Trump, Amerikan ekonomisinin daha önce görülmemiş hızla büyüdüğünü, ABD sınırlarının denetiminin ve Amerikan ordunun güçlenmesi ile ülkesini daha güvenli hale getirdiğini ifade etti.

Trump, "ABD daha güçlü, daha zengin ve daha güvenli" dedi.

Bu sözler salonda gülüşmelere yol açtı. Trump bunun üzerine "Söylediklerim doğru" dedi.

Salondan daha yüksek şekilde kahkaha sesleri yükselince Trump'ın tepkisi "Bu reaksiyonu beklemiyordum" oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Trump konuşurken Genel Kurul Salonu'ndan ayrıldı.

İki lider daha sonra Erdoğan'ın konuşması öncesi kısa bir süre sohbet etti.

Kaynak: BBC Türkçe