ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekilme kararına yönelik eleştirilere ve üst düzey istifalara yanıt verdi.

Trump, ülkenin IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk için "Kendisini tanımıyorum" dedi, istifayı 'ilgi çekme girişimi' olarak niteledi.

Savunma Bakanı James Mattis'in istifa gerekçesini ise reddetti.

Trump, Twitter’da paylaştığı mesajda, şubat ayında görevini bırakacağı bilinen McGurk’ün istifa ederek ilgi çekmeye çalıştığını savundu. ​ABD Başkanı, “Brett McGurk, ki onu tanımıyorum, 2015’te Başkan Obama tarafından atanmıştı. Görevini şubatta bırakması gerekiyordu ama şimdi bu tarihten önce istifa ediverdi. Tribünlere mi oynuyor? Yalan Haber medyası, hiçbir önemi olmayan bu olayı ne kadar da büyütüyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı’nın Suriye’den çekilme kararı Amerikan medyasında ‘IŞİD, Rusya, Suriye ve İran’a verilmiş bir zafer’ ve ‘stratejik bir hata’ olarak nitelendirilirken, Trump bu eleştirilere de kinayeli bir dille tepki gösterdi:

“IŞİD’in büyük bölümünün yok edilmesinden sonra eğer en sevdiğiniz başkan olan Donald Trump’ın yerine bir başkası askerlerimizi (sağlıklı ve mutlu bir şekilde) eve getireceğini ilan etseydi, Amerika’nın en popüler kahramanı olurdu. Ama bana gelince, Yalan Haber Medyası sert vuruyor. Delilik.”

Trump, bir diğer tweet’inde de, istifa eden Mattis’e değindi. Mattis, istifa mektubunda Trump’ı ‘müttefikleri dikkate almayan bir başkan’ olarak nitelemişti.

Trump ise şu ifadeleri kullandı: 

“Başkan Obama Jim Mattis’i utanç verici bir şekilde kovduğunda ona ikinci bir şans verdim. Bazıları bunu yapmamamı söylemişti ama ben yapmam gerektiğini düşündüm. İlginç ilişki – ama ona aynı zamanda, hiç sahip olmadığı kaynakları da verdim. Müttefikler çok önemlidir – ama Amerika’yı suistimal ettiklerinde değil.”