ABD'de Başkan Donald Trump ile Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy arasındaki telefon konuşmasının yarattığı kriz sürüyor.

ABD basınının aktardığına göre, konuşmayı şikayet eden kişi bir CIA çalışanıydı ve Beyaz Saray'ı telefon görüşmesinin üzerini örtmeye çalışmakla suçladı.

Fransız gazeteleri dün hayatını kaybeden eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a veda etti. Al Arabiya'nın aktardığına göre ABD’li diplomat David Schenker, “ABD, İran’In Aramco saldırılarına karıştığını kanıtlayan rapor sunacak” diye konuştu.

27 Eylül 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle:

THE GUARDİAN: BEYAZ SARAY, TRUMP-ZELENSKİY KONUŞMASINI ÖRTBAS ETMEKLE SUÇLANIYOR

ABD Başkanı Donald Trump hakkında azil soruşturmasını başlatanın bir CIA görevlisi olduğu ve görevlinin Beyaz Saray’ı kayıtları örtbas etmekle suçladığı ortaya çıktı.

Dün paylaşılan şikayet metninde ismi verilmeyen CIA çalışanı Trump’ın Ukrayna ile yaptığı görüşmeyi ‘milli güvenliğe tehdit’ olarak niteledi.

Demokrat Partililer, Trump'ı Demokrat Parti'nin gelecek yılki başkan adayı olmaya çalışan Biden'ı karalamak için yabancılardan yardım almakla ve Ukrayna'ya askeri yardımı da pazarlık kozu olarak kullanmakla suçluyor.

Trump ise, iddiaları reddediyor ve azil sürecini "aldatmaca" ve "bir diğer cadı avı" diye tanımlıyor.

THE İ: JOHNSON’IN KARDEŞİ BAŞBAKANIN ‘ZORBA’ DAVRANDIĞI ELEŞTİRİLERİNE KATILDI

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Avam Kamarası karşısında yaptığı konuşmaya ‘kabalık’ eleştirileri yapılmaya devam ediyor. Johnson kullandığı dili savunurken kardeşi Rachel Johnson, abisinin seçmeni etkilemek için ‘güçlü adam oyunu’ kullandığını söyledi.

NEW YORK TİMES: ŞİKAYET, BEYAZ SARAY'IN OLAYIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTIĞINI İLERİ SÜRDÜ

New York Times'ın aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy arasındaki telefon konuşmasını ortaya çıkaran şikayet bir CIA (ABD Merkezi İstihbarat Servisi) çalışanı tarafından yapıldı.

CIA çalışanı, Beyaz Saray çalışanlarının konuşmanın içeriğinin ortaya çıkmaması için görüşmeyi saklamaya ve olayın üzerini örtmeye çalıştığını söyledi. Bahsi geçen CIA çalışanının daha önce Beyaz Saray'da görev yaptığı da belirtildi.

THE WASHİNGTON POST: OLAYIN ÜSTÜN ÖRTME İDDİALARINDAN SONRA CUMHURİYETÇİ PARTİ KARŞILIK VERDİ

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna lideri ile yaptığı konuşmayı sızdıran kişinin "neredeyse bir casus sayılabileceğini" ve "potansiyel olarak vatanda ihanetten suçlu olduğunu" iddia etti.

Başkanlık tarihçisi Douglas Brinkley de Trump'ın ifadelerine karşın, "Şikayeti yapan kişinin ismi açıklanırsa gerçeği saklamayan biri olarak tarih kitaplarına geçecek" dedi. Görüşmenin Beyaz Saray tarafından saklanmaya çalıştığı iddialarına karşılık olarak Cumhuriyetçi Partililer muhbirin sunduğu bilgilerin gerçekliğinden emin olunamayacağını ifade ettiler.

MOSCOW TİMES: “RUSYA KARŞITI VE KİRLİ”: RUSYA TRUMP-ZELENSKİY GÖRÜŞMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Başkanı Donaldı Trump ve Ukrayna Başkanı Volodomir Zelenskiy arasındaki telefon konuşması ABD’de büyük bir siyasi krize sebep oldu.

Rus siyasetçiler de telefon konuşmasına tepki gösterdi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov telefon konuşmasının “diplomatik standartlara uymadığını ifade ederken, Federal Konsey Dışişleri Komitesi Başkanı konuşmanın “Rusya karşıtı olduğunu” ifade etti ve ekledi: “Bu Ukrayna için küçük düşürücü. ABD için ise yeni bir şey değil”.

LE FİGARO: ELVEDA

Fransız basını dün hayatını kaybeden eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı anıyor.

AL ARABİYA: “ABD, İRAN’IN ARAMCO SALDIRILARINA KARIŞTIĞINI KANITLAYAN RAPOR SUNACAK”

Suudi Arabistan’da bulunan Aramco petrol tesislerine yapılan saldırının ardından ABD’nin İran gerilimi sürüyor. ABD-Suudi Arabistan ve Avrupa’dan araştırma ekiplerinin saldırıda Yemen savaşı bağlantısı bulmaması üzerine ABD’li diplomat David Schenker, “Husilerin İran destekli olduğunu biliyoruz, 2009’dan beri İran onlara silah sağlıyor” Schenker araştırmanın sonunda kapsamlı bir rapor sunacaklarını söyledi.