Tokat'ta geçen yıl Gezi Parkı protesto gösterilerine katılan ve tutuksuz yargılanan 144 sanık 'İfade özgürlüklerini kullandıkları' gerekçesiyle beraat etti.

Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl Tokat'ta Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle aralarında Tokat Eğitim- Sen Şube Başkanı Orhan Gökçek ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Tayyar Özcan'ın da bulunduğu 144 kişi hakkında iddianame hazırladı. Tokat 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bu kişiler hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu'na muhalefetten dava açıldı. Açılan davanın bugünkü duruşmasına 20 sanık ile 2 sanık avukatı katıldı.

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Duruşmaya katılan 20 sanık, Gezi Parkı protesto yürüyüşlerine katıldıklarını ancak taş atarak kamu malına zarar vermediklerini söyleyerek beraatlarını istedi. Mahkeme savcısı da dosya hakkında mütalaada bulunarak, sanıkların eylemler sırasında herhangi bir kamu malına zarar vermedikleri, herhangi bir kişiyi yaralamadıkları, polis memurlarına direnmedikleri ve 2911 sayılı kanuna muhalefet suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek her bir sanık hakkında beraat talep etti.

Tokat 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mesut Eryılmaz sanıkların eylemlerini ifade özgürlüğü kapsamında gerçekleştirdiklerini belirterek ifadesi alınan 144 tutuksuz sanığın beraatına karar verdi.

Duruşma sonrası adliye çıkışında açıklamalarda bulunan SES Şube Başkanı Tayyar Özcan, Taksim Gezi Parkında ağaçların kesilmesine karşı başlatılan eylemlere destek olduklarını söyleyerek, "Tokat'ta da 144 kişi yargılanıyordu. Bugünkü 5'inci duruşma karar duruşmasıydı. Cumhuriyet Savcısının mütalaasını hepimiz okuduk. Hiç bir suç teşkil etmediği, berat kararı verilmesi şeklindeydi. Tabi hakim de bu karara uygun hareket etti. Biz bu beraat kararını bekliyorduk. Ortada herhangi bir suç yoktu ve ayrı ayrı beraat kararı çıktı" diye konuştu.

Basın açıklamasını ardından grup slogan atarak adliyeden ayrıldı. (Milliyet)