1920 yılında kurulan Türkiye Komünist Partisinin (TKP) devamcısı olduğunu belirterek kuruluşunu ilan eden TKP’nin basın toplantısı, ‘mevcut TKP’ (eski SİP) üyeleri tarafından engellenmek istendi. İki taraf da birbirini provokatörlükle suçlarken, yumruklaşma nedeniyle bir kişi yaralandı.

 

1920 yılında kurulan ve uzun yıllar illegal alanda faaliyet yürüten TKP’nin devamcısı olduğunu belirten Ürün Sosyalist Dergisi çevresi yasal alanda faaliyet yürütmek için İçişleri Bakanlığına başvurmuş, başvurunun kabul edilmemesi üzerine, Toplumcu Kurtuluş Partisi adıyla başvuru yapmış, daha sonra partilerinin adını Türkiye Komünist Partisi olarak değiştirmişlerdi. Böylece fiili olarak TKP ismini almışlardı ve aynı ada sahip iki parti ortaya çıkmıştı.

 

2001 yılında Sosyalist İktidar Partisinin olağanüstü kongresinde isim değişikliğiyle Türkiye Komünist Partisi adını alan TKP (SİP), yeni kurulan TKP’yi onaylamıyordu. Tartışma bugün gerginliğe döndü.

 

AÇIKLAMA ÖNCESİ GERGİNLİK

‘Yeni TKP’ (Ürün), isim değişikliğinin ardından kuruluşunu ilan etmek için bugün parti genel merkezinde basın toplantısı düzenlemek istedi. Mevcut TKP (eski SİP) üyeleri basın toplantısının düzenlendiği saatlerde yeni TKP’nin genel merkezi önünde kalabalık bir grupla toplandı.

 

Basın toplantısına ‘mevcut TKP’lilere üye 4 kişi katıldı. Ancak basın toplantısı başlamak üzereyken, ‘mevcut TKP’ üyesi kalabalık yeni bir grup daha içeri girmek isteyince gerginlik çıktı, yumruklar konuştu. ‘Mevcut TKP’ üyesi olduğu iddia edilen bir kişi, ‘Yeni TKP’ genel merkezinin içine biber gazı sıktı. ‘Yeni TKP’liler kapıyı güçlükle kapattı.

 

İçerdeki gazeteciler de biber gazından etkilendi. Arbede sırasında ‘Yeni TKP’ Üyesi Salih Sinan Kaplan yaralandı. ‘Yeni TKP’ genel merkezi önüne çevik kuvvet polisleri geldi.

 

İçeride de iki TKP’nin üyeleri arasında tartışma sürdü. İki taraf  da birbirini provokatörlük ve tasfiyecilikle suçladı.

 

Basın toplantısı ‘Mevcut TKP’lilerin protestoları eşliğinde yapıldı. Açıklamadan sonra bina önünde bekleyişini sürdüren ‘Mevcut TKP’liler ise açıklama yapmadı.

 

TKP (SİP) ‘ENGELLENMİŞ’

Yeni kurulan TKP’nin kuruluşunu ilan edeceği basın açıklamasını biber gazı ve kalabalık bir grupla basan TKP (SİP) ise, Sol.org adlı yayın organında olayı “Ankara'da TKP'lilere engelleme girişimi” başlığıyla kendilerini mağdur göstererek verdi.

 

TKP (SİP)’in haberinde, “Dinlemek üzere” toplantının yapıldığı binaya girmek isteyen TKP (SİP)’lilerin engellendiği ve kendilerine provokasyon yapıldığı, biber gazı sıkıldığı iddia edildi. Ayrıca, TKP (SİP) üyeleri açıklamanın yapıldığı bina etrafında uzun süre “dergi satışı” yaptılar.

 

TKP’NİN AÇIKLAMASI

Yeni kurulan TKP yetkilileri ise yaşananları kendi pencerelerinden şöyle anlattılar:

 

“Bugün (18 Şubat 2012) saat 11.00’de düzenleneceği duyurulan basın toplantımız öncesinde SİP yönetimince organize, zehirli gazlı, sopalı bir provokasyon girişiminde bulunuldu.

 

Gazetecilerin binaya girişinden kısa bir süre sonra dört SİP’li biz “Yurtsever Cepheden geldik, basın açıklamanızı dinlemek istiyoruz” dedi. Kendilerini misafir olarak tanıtan bu kişiler, SİP’li olduklarını bilinmesine rağmen buyur edildi.

 

Onlar içeriye girdikten birkaç dakika sonra ise bir grup SİP’li genel merkeze zorla girmek istedi. Parti görevlisi elinde biber gazı ve sopa bulunduğu iddia edilen bu grubu genel merkeze almadı.

 

İçeride kalan 4 SİP’li “saldıranların kendi arkadaşları olmadığını bunu yapanların provokatör, olduğunu” söyledi.

 

TKP’liler; yaralanan, gazdan etkilenenler olmasına rağmen, “bu binada bulunan herkes bizim misafirimizdir, lütfen buna uygun davranalım” diyerek basın toplantısına devam ettiler.

 

İçeride kalan 4 SİP’li bu sırada çeşitli suçlamalarda ve müdahalelerde bulundu, ancak kendilerine herhangi bir fiziki müdahalede bulunulmadı, eleştirileri dinlendi.

 

Saldırıdan çok sonra olay yerine iki otobüs çevik kuvvet polisi geldi. Yeni kurulan TKP Genel Merkezine gelen ve “güvenlik bürodan” olduğunu söyleyen polisler partiye yapılan saldırı karşısında şikâyetçi olup olunmadığını sordu. Yetkililer “biz polise şikayette bulunmayız, bulunmayacağız; sorunu komünist ilkelere ve devrimci yöntemlere uygun olarak kendimiz hallederiz” dediler."

 

(Kaynaklar: Evrensel, Sol.org, tkp.org)